Våren 2016 tok museet kontakt med Salangen kommune om å overta vedlikeholdshallen på Arena Elvenes for å bruke den til magasinering av museumsgjenstander.

Kan foretrekke Harstad

I et brev fra museumsdirektør Ole J Furset bes nå kommunen snarest å starte behandlingen av denne saken. Om museet ikke finner en løsning i Salangen trekker Furset opp mulighetene for at Harstad kan bli foretrukket fremfor Salangen.

– Det vil medføre en styrking av museet i Harstad på bekostning av Salangen, skriver han.

Da ligger det i kortene en realisering av magasinbygg på Trondenes og at kapasitet og kompetanse bygges opp der og ikke i Salangen.

– Dette er ikke en ønsket utvikling for museet, men slik vi oppfatter det ser vi ingen andre realistiske alternativer enn dette, skriver han videre.

Mer tilgjengelig gjenstander

Daglig leder ved regionmuseet på Sjøvegan, Frode Hansen sier at en løsning på Elvenes vil styrke museumsaktiviteten i Salangen.

– Ja, helt klart, dette er en svært viktig sak for oss. Det viktigste for museet er å ta vare på gjenstandene på en god måte, noe vi ikke klarer i dag, sier Hansen.

– Men kan dette bety at gjenstandene blir mer tilgjengelige for publikum som skoleklasser?

– Ja, det kan det. Vi kan arrangere guida turer der skoleklasser og andre kan delta. I Harstad har vi et lite magasin vi åpner et par ganger i året. Jeg har nå tro på at vi skal få til en ordning på Elvenes, sier han.

Til formannskapet

Folkebladet tok opp saken med rådmann Frode Skuggedal i Salangen kommune. Han har et forslag til løsning, men holder kortene tett inntil brystet.

– Det som skjer er at denne saken er ferdig laget og vil komme opp til politisk behandling i formannskapet 22. mars, sier Skuggedal.

– Kan du si hva administrasjonen foreslår?

–Nei, det er for tidlig. Jeg vil ikke kommentere saken før den er publisert og sendt ut, sier Skuggedal.

– Museet trekker fram at de kan velge Harstad om de ikke får en løsning i Salangen?

– Ja, jeg registrerer det. Saken omhandler et forslag til løsning som kan realiseres ganske raskt. Vi planlegger at denne saken og flere andre saker skal ut i morgen, sier Skuggedal.

Ikke tilfredsstillende

Museet har over 30.000 gjenstander og nesten 50 kulturhistoriske bygninger. Mange av disse gjenstandene er i dag lagret i leide kaldgarasjer på Arena Elvenes. Disse lagrene tilfredsstiller ikke klimamessig eller sikkerhetsmessige standardene som settes til magasinering av museumsgjenstander. Derfor haster det å finne alternativer. Museet har arbeidet med å finne egna lokaler siden 2012. De har kartlagt aktuelle bygg i hele kommunen, men havna på at Vedlikeholdshallen er det eneste alternativet i Salangen for et magasinbygg.