I forkant av konkursen til Nicopan, hvor tranøyordfører Jan Fredrik Jenssen var daglig leder, vedtok kommunestyret å omgjøre et lån på 400.000 til aksjekapital. Det kom ikke frem for kommunestyret at banken krevde fire millioner kroner i økt egenkapital av Nicopan.

Les også: Jenssen om Nicopan-saken: - En drittpakke

– I denne saken er det naturlig at folk stiller spørsmål om hva som har foregått. Den høye tilliten som er knyttet til ordførervervet tilsier at kommunen kan ha nytte av en gjennomgang av forholdene her, og dette er noe kommunestyret eventuelt kan sørge for. Det fremmer selvsagt tillit hvis vervet som folkevalgt utføres med god informasjonsflyt til kommunestyret om hvordan beslutninger muligens kan komme en selv til gode, og dessuten, at den aktuelle folkevalgte holder seg unna slike beslutningsprosesser, sier professor ved NHH, Tina Søreide. professor ved NHH.

Les også: Ført bak lyset i Nicopan-konkurs

Opplysninger

Tor Dølvik, som er spesialrådgiver for Transparency International, slutter seg til dette.

– Det er kommunen som må ta stilling til om den fikk alle relevante opplysninger fra bedriften da den skulle behandle spørsmålet om å omgjøre lånet. Bedriften bærer ansvaret for eventuelt å ha unnlatt å opplyse om vesentlige forhold som kunne ha betydning for kommunestyrets behandling av saken om å omgjøre lånet. Det er kritikkverdig dersom, og jeg understreker dersom, bedriften har forsøkt å oppnå en fordel på bekostning av kommunen, ved bevisst å unnlate å gi fullstendige opplysninger, sier Dølvik.

Les også: Ingen politiske paralleller

– Betydelig bevissthet

Jenssen var meldt inhabil, og var følgelig ikke med på saksbehandlinga i kommunestyret.

– Det er ikke galt å kombinere jobben som ordfører og næringslivsleder, men det er en kombinasjon som bør innebære betydelig bevissthet rundt mulige interessekonflikter. Å være ordfører betyr mulighet til å påvirke rammevilkår for næringslivet, samt direkte og indirekte fordeler for bestemte bedrifter, sier Søreide, som har korrupsjon som spesialfelt.

Søreide mener saka fortjener en skikkelig gjennomgang.

– Uavhengig av om habilitetsregler er brutt eller informasjonsplikt misligholdt, rollene som henholdsvis ordfører og næringslivsleder bør utføres på en slik måte at folk ser liten grunn til å mistenke at deres folkevalgte fører dem bak lyset og utnytter sin posisjon for personlig fordel.

Kontrollutvalget i Tranøy har varsla en gjennomgang av saka.

Tillit

Dølvik mener man bør spille med åpne kort.

– Vi er opptatt av at åpenhet skaper tillit. Det bør være åpenhet både om folkevalgtes roller og interesser og om beslutningsgrunnlag. Slik vi har forstått denne saken, har ordføreren vært åpen om sin rolle som styreleder/daglig leder og aksjeeier i bedriften. Disse forholdene har vært godt kjent, og han har heller ikke deltatt i kommunestyrets behandling av saken om å omgjøre kommunens lån til bedriften, fortsetter Dølvik.

ÅPEN: Tor Dølvik, spesialrådgiver for Transparency International, mener Jenssen gjennom sin erklæring som innhabil i kommunestyret har vært tilstrekkelig klar ovenfor om interessekonflikter i forbindelse med Nicopan. Foto: Pressebilde
GJENNOMGANG: Tina Søreide, professor ved Norges Handelshøyskole (NHH), mener kommunen bør ta en skikkelig gjennomgang av saka, for å ivareta tilliten blant befolkninga i kommunen. Foto: Pressebilde