BARDUFOSS: – Det er på høy tid at Aase Nordmo Løvberg blir vist ære her hjemme i Målselv.

Det skriver rådmannen i saksframlegget til formannskapsmøtet onsdag i neste uke.

For en tid tilbake skrev Folkebladet at Målselv historielag har tatt initiativet til å bidra til at det reises en statue/monument over Målselvs store operastjerne, nå avdøde Aase Nordmo Løvberg.

Historielaget ønsker at dette monumentet skal stå på Fossmotunet, fordi operastjernen hadde familiære bånd til gården da den var i drift.

En million kroner

Et slikt monument koster imidlertid mye penger. Finansieringsplanen viser at dette vil koste en million kroner. Derav 100. 000 kroner fra Målselv kommune

Håpet er at hvis Målselv bidrar med denne summen, så vil det virke utløsende for andre finansieringspartnere.

Planen viser at historielaget håper på 400. 000 kroner fra Sparebanken Nord-Norge, 300. 000 kroner i støtte fra organisasjoner, sponsorer og gaver og 200. 000 kroner i inntekter fra diverse musikkarrangementer.

I særklasse

– Aase Nordmo Løvbergs liv og tjeneste er av en svært spesiell karakter for oss i Målselv. Hun gjorde en utfordrende «klassereise» innenfor sitt fag og ble en ansett formidler i særklasse verden over. Aase løftet alltid fram Målselv der hun hadde muligheten til det. Nå er det tid for at vi hedrer vår Aase tilbake og gir henne en uutslettelig plass i Målselv sin kulturarv. Et monument av Aase Nordmo Løvberg vil være en attraksjon for innbyggerne i Målselv, tilreisende fra Norge og verden, står det i saksframlegget til rådmannen.

Nordmo Løvberg har en svært imponerende merittliste som operasanger. Blant annet opptrådte hun i Stadsoperaen i Wien og Metropolitan i New York.

Aase-hus

I tillegg til dette minnesmonumentet jobber historielaget sammen med Midt-Troms museum for å prøve å realisere et ”Aase-hus”. Et slag minnemuseum over operastjernen.

Det er kunsteren Merete S. Bødtker som har fått oppdraget med å lage statuen. Arbeidet vil ta to år.