HAMAR: 150 oppmøtte kunne lørdag nyte synet av portrettbildene som Johnsen har tatt gjennom en 22 års lang karriere.

Utstillingen ble da åpnet av forfatter Knut Faldbakken.

- Egil Danielsen, kom også på åpninga. Han er en god venn av meg - i tillegg tok han gull i spydkasting ved sommer-OL i 1956 i Melbourne, forteller portrettør Johnsen

Knapt om tida

Suksessen til senjaværeingen startet da han i 1992 tok de første 60 bildene som en del av kulturprogrammet til OL på Lillehammer.

- De bildene var på mange måter de morsomste å ta. Jeg møtte mange utøvere som var ferdige med karrieren og på den tida ble det ofte kaffe, kaker og fotografering i tre-fire timer, forteller han.

Slik er det ikke nå.

- I dag har jobben min forandret seg mye. Det er nå kun aktive utøvere jeg portretterer, og medietrykket er veldig konsentrert på dem. Jeg har hatt episoder hvor jeg kun har fått syv minutter til å ta et bilde, sier han.

For Johnsen er det i sitt arbeid viktig å komme under huden på OL-stjernene og de andre han portretterer.

- De fleste mennesker har en viss tilbakeholdenhet. Skyhet i forhold til å bli fotografert. Min jobb er først og fremst å oppnå tillit, slik at de stoler på meg - og det skal godt gjøres på de få minuttene, humrer han.

Derfor blir tommelfingerregelen hans 80 prosent snakk og 20 prosent fotografering.

- Ingen heier mer enn meg

Fotografen legger ikke skjul på at det føles litt spesielt å stille ut bildene på hjemmebane.

- Jeg har bodd her i 25 år - og siden Hamar Kulturhus er helt nytt, er denne utstillingen den første i sitt format. Det krever omlag 120 meter vegg for å vise alle bildene, forklarer han.

- Hvilket er ditt favorittbilde?

- Petter Northugs. Han er i bunn og grunn en innadvent og sky fyr, men han prøver å spille tøff til tider. Akkurat de personlighetstrekkene var for meg veldig viktig å få med - noe jeg mener jeg klarte, svarer Johnsen.

- Hva er planene videre?

- Så lenge Norge tar flere OL-gull og jeg klarer å holde i et kamera, vil jeg fortsette å utvide portrettprosjektet. Det er ingen som heier mer enn meg, ler han avslutningsvis.

Utstilling, som står ut februar, har blant annet tidligere blitt vist i Oslo, da kun med 101 OL-vinnere. Det er i kjølvannet av OL i Sotsji at de siste syv også har havnet på veggen.

(f.v) Egil Danielsen og Arnfinn Johnsen. Dette bildet ble tatt på Hamar i 1992. Bak henger portrettet av Danielsen som var det aller første i denne OL-serien. Foto: Arnfinn Johnsen