FINNSNES (VG/Folkebladet) : Det forklarte hun i Senja tingrett tirsdag formiddag.

Mannen som står tiltalt for å ha tatt med seg kone og fem barn med til Syria, nekter straffskyld for frihetsberøvelse.

Ifølge tiltalen tok mannen i august 2014 sin kone og deres fem barn under ti år med inn i Syria, hvor de i minst tre uker ble plassert på to ulike bevoktede steder, mens krigshandlinger foregikk i umiddelbar nærhet og uten at de hadde mulighet til å reise. Mannen skal i stor grad ha befunnet seg andre steder enn sammen med familien.

FRARØVET FRIHET Ruth Meyer Johansen (t.v.) og bistandadvokat Tone Norderval i rettsalen på Finnsnes tirsdag. Foto: Terje Mortensen, VG

Kvinnen han står tiltalt for å ha bortført, er Ruth Meyer Johansen (34). Hun fortalte sin historie gjennom et stort intervju med VG i høst. Der fortalte hun at hun trodde familien skulle på ferietur til Tyrkia for å møte tiltaltes mor.

Måtte legge på sprang

I retten tirsdag forklarte hun seg om hvordan hun følte seg lurt inn i Syria av den tidligere ektemannen, under påskudd av at de skulle møte moren hans på tyrkisk side av grensen.

– Har du tenkt til å få oss til Syria? Er mammaen din virkelig kommet? spurte jeg han.

– «Ja, hun er kommet, alt er i orden», svarte han.

En minibuss hun og ungene blir fraktet i sammen med mange andre, stanset brått, fortalte hun i retten:

– De begynner å rope at vi må forte oss ut. «Den tyrkiske hæren kommer til å skyte dere – fort dere – spring!»

«Jeg har reddet dere»

Etter at situasjonen roer seg, opplever Johansen at hun har blitt lurt inn i Syria.

– Jeg ropte og skrek til han (tiltalte, journ. anm.): «Hva er det du holder på med?»

– «Nå er vi i Syria. Nå er det over – jeg har reddet dere.» svarte han.

Da Johansen ga uttrykk for at hun ville ta med seg ungene tilbake over grensen, skal tiltalte ha sagt:

«Hvis dere snur, så blir dere skutt.», fortalte fornærmede i retten.

Johansen forklarte i retten at mannen sa de skulle bli kjørt for å møte moren hans. I stedet ble familien fraktet til et låst og bevoktet hus i byen Suluk. Hun anslår at de var der rundt to uker.

– «Hvis du går ut, skjærer vi av deg hodet», sa sjefen på huset og kona, sier Johansen.

Skulle krige for landet

Etter en tid fikk hun snakket med mannen sin, og da prøvde hun å overtale han til å få dem vekk derfra, forteller Johansen.

– «Dette går så bra. Vi skal inn til en by hvor vi skal få oss hus hvor du og mamma og ungene kan bli mens jeg kriger for landet mitt.» svarte han.

– Du er steine gal! Vi vil hjem, vil ikke være her, svarte jeg.

«Dere skal være her, gå på skole her. Vi har reddet dere fra de vantro i Norge. Dette skal gå bra, sa han.

– Han sa at han hadde fått hus av IS, fordi de hadde tatt over Raqqa. Der skulle vi bli forsørget av dem mens han kriget for landet sitt. Han kom og hilste på oss med en lang, svart frakk og bukse. Han sa at han hadde vært og trent styrketrening og koran-lesing.

Bakgrunn: Fra Senja til Raqqa

Redd for å bli drept

– Ga han deg et alternativ om å kunne reise på et tidspunkt? spurte aktor.

– Nei.

Johansen forklarte i retten at hun var livredd. Det var flere bombeangrep.

– Jeg var hele tiden redd for at vi skulle bli drept. Jeg satt bare og ventet på det. Jeg tenkte flere ganger på å rømme, men jeg turte ikke.

Hun forteller om kummerlige forhold, med lite mat, vann og dårlige hygieniske forhold.

Ettåring til sykehus

Etter hvert skal familien ha blitt flyttet til et stort hus i Raqqa, hvor det daglig var bombeangrep, ifølge Johansen. Hun ble fortalt at det var Assad-regimet som angrep.

– Jeg sa at jeg ville bort, men fikk fortalt at jeg måtte ha signaturen til mannen min. Han var på skytetrening, hvor han skulle være i fire uker. Da la jeg meg på en madrass og fikk sammenbrudd, sier Johansen.

Hennes minste barn, en jente på ett år, ble alvorlig syk.

SENJA TINGRETT Bistandsadvokat Tone Norderva (t.v) og forsvarer Thomas Randby

– Vi hadde oppkast og diaré siden vi kom til Syria. Datteren min på ett år ble mer og mer syk. Vi fikk ikke tak i medisiner. I Suluk ble vi nektet legehjelp, fordi de ikke hadde kvinnelige leger. Vi måtte vente til Raqqa. Hun lå bare i bleien og var utmagret i ansiktet. Jeg prøvde å gi henne noe, men det kom bare opp igjen. Jeg ble fraktet til et sykehus, hvor det var tomt. Vi måtte kjøre inn i selve sentrum, hvor hun fikk legehjelp, sier Johansen.

«Ja, vi dør nå»

– Fikk du kontakt med henne?

– Nei.

– Hva tenkte du?

– Jeg tenkte at jeg kom til å miste henne.

Mens de var på sykehuset, falt det raketter. Johansen tok ungene med seg ned i kjelleren.

– Der kom sykebilene inn med skadde og døde folk. Unger er livredde og skadet. Der står vi mens det hagler raketter rundt oss.

– Sønnen min spurte: «Mamma, skal vi dø nå?».

– Ja, vi dør nå, sa jeg.

– Angret seg

Til slutt gikk mannen med på å ta familien ut fra Raqqa.

– Han sa: «Jeg angrer. Dere må tilgi meg. Jeg visste ikke at det skulle bli sånn», sa han etter å ha sett på de avmagrede ungene og hvor syk minstejenta var blitt, sier Johansen.

– Han sa at han skulle ordne noen papirer, og ville hente oss om noen dager. Etter fem-seks dager kom han.

Etter hvert ble familien hentet og fraktet ut til Tyrkia.

– Han ville at de skulle dra til hans mor i Aleppo (i Syria). Jeg klarte å overtale han til å kjøre videre mot tyrkisk grense, sier Johansen.

– Har en annen versjon

Familien reiste til Norge. 36-åringen ble ikke pågrepet før han kom til landet, til tross for at han var etterlyst internasjonalt.

– Det var veldig godt å komme hjem og vite at vi var trygge. Det hadde vært en tøff tid, sa Johansen.

– Hvordan har dere hatt det etter hjemkomsten? spurte aktor.

- PLANLAGT Aktor Marie Lygre (t.h) påpekte i sitt innledningsforedrag i Senja tingrett tirsdag at påtalemyndigheten mener reisen var planlagt. Her ved bistandsadvokat Tone Norderval (t.v).

– Vi har hatt det veldig tøft. Vi sliter alle sammen. Alle ungene er redde. De har mareritt. Det var verst i begynnelsen - da turte de ikke å forlate huset. De var redde for å bli kidnappet, sier Johansen.

Tiltalte, som kom til Norge fra Syria på 2000-tallet, skal forklare seg når fornærmede er ferdig med sin forklaring.

– Dette er fornærmedes versjon, men vi vil senere få høre tiltaltes versjon av det som skjedde. Overordnet er hans forklaring at det ikke var hans mening at de skulle havne i Syria. Det berodde på omstendigheter som han ikke forutså, sier forsvarer Thomas Randby til VG.

– Planlagt reise

Mannen ble pågrepet av politiet ved ankomst til Norge 6. september 2014.

Aktor Marie Lygre påpekte i sitt innledningsforedrag at påtalemyndigheten mener reisen var planlagt.

– Det vil bli lagt frem oppsigelse av strømavtale på bopel og barnehageplass i Botnhamn for retten. Det er også varslet at det vil bli fremlagt SMS-meldinger til søster og mor mens fornærmede var i Syria, om hvordan hun oppfattet situasjonen, sa Lygre i retten.

Soner narkodom

– Problemstillingen retten skal ta stilling til er om tiltalte med viten og vilje tok med familien til Syria, eller om Syria-ferden berodde på en misforståelse, som heller ikke tiltalte kjente til da de dro, sa Lygre.

Lygre sa også at de fem barna som var med på reisen har mottatt profesjonell hjelp for å bearbeide opplevelsene de har hatt.

Familien var først meldt savnet i Syria av fornærmedes familie. Både politi, Kripos, og Utenriksdepartementet, samt en privatetterforsker, var involvert i arbeidet med å lokalisere familien. Det var imidlertid Finnsnes lensmannskontor som etterforsket saken. Johansens tidligere bistandsadvokat har uttalt at myndighetene sviktet henne.

I januar 2014, et halvår før Syria-turen, ble mannen dømt for besittelse av 468 gram metamfetamin og 379 gram hasj. Mannen soner nå denne dommen.

– Brøt besøksforbud

36-åringen står også tiltalt for brudd på besøksforbud mot kona fordi han forsøkte å formidle en melding til henne via en mellommann fra fengsel. Dette punktet erkjenner han straffskyld for.

Fornærmede ønsket ikke at tiltalte skal være til stede når hun forklarer seg. Retten besluttet først at tiltalte får være til stede i salen, men må sitte bakerst på tilhørerbenken. Etter at bistandsadvokaten forklarte at Ruth Meyer Johansen hadde fått helsemessige problemer på gangen, ble det imidlertid besluttet at tiltalte må følge hennes forklaring fra et annet rom på tinghuset.

Det er satt av fire dager til saken.

Ruth Meyer Johansen har tidligere uttalt til VG at hun ikke har råd til skilsmisse, men hun sier til VG at hun ønsker å skille seg fra ektemannen.

Dette vil trolig bli behandlet i kjølvannet av rettssaken, opplyser bistandsadvokaten.