FINNSNES: Olav Eriksen ved Advokatfirmaet Eriksen mener det er god grunn til å være kritisk til opsjonsavtalen utbyggerne har fått servert på gullfat.

- Det er en kjent sak at flere interessenter som oftest fører til høyere pris. Derfor er det betenkelig at Lenvik kommune ikke la eiendommen på Himalaya-haugen ut på det åpne markedet. Da hadde andre hatt mulighet til å melde sin interesse, sier han.

Eriksen kommer med et eksempel:

- Når kommunen kjøper varer eller tjenester, lyses det ut for at konkurransen skal være sunn. Det samme prinsippet bør gjelde når det offentlige skal dele ut goder. Å praktisere slik Lenvik kommune nå har gjort, kan bety at de, samt innbyggerne har gått glipp av mange hundre tusen kroner, sier han.

Eriksen er klar på at politikerne har en plikt til å forvalte skattebetalernes eiendom på best mulig måte.

- At noen føler seg forbigått er en ting, men det som verre er, er at en slik forbigåelse skaper mistanke om kameraderi og i verste fall korrupsjon. Den type disposisjoner på vegne av det offentlige bør unngås, sier han.

- Her behandles like ting ulikt. legger han til.

– Det er galematias Anette Sørensen Rege mener det er galematias å bygge 42 boenheter over fire plan på Himalaya-tomta. - Forbigått

Også rektor ved Nordborg skoler, Anette Sørensen Rege, stiller seg spørrende til at utbyggerne fikk opsjon på kjøp av eiendommen.

- Jeg synes man bør vurdere om det faktisk er greit. Skal det være slik at hvis ingen andre spør, så får de som vil ønsket sitt oppfylt uten at andre eventuelle interessenter visste at man kunne spørre en gang? spør hun.

Ifølge henne har Nordborg skoler vært i kontakt med naboeiendommer og signalisert kjøpsønsker i nærmere 50 år.

- Selv om opsjons-tomta ligger på motsatt side og ikke er aktuell for oss, er det en prinsipiell sak. Når man har ei tomt midt i sentrum, bør man skjønne at det nok er flere interessenter. Når noen får fordeler i hemmelighet, vil noen føle seg forbigått, påpeker hun.

Spår trafikal katastrofe Mekonomen på Finnsnes sliter den dag i dag med parkeringsforholdene. Langt verre blir det dersom Himalaya-prosjektet realiseres. - Parkering

Rektoren er ikke den eneste naboen som synes det. Flere har tidligere poengtert at utbyggerne hoppet fremst i køen helt uten videre.

Svein Rikard Albrigtsen, daglig leder i Mekonomen på Finnsnes, påpekte tidligere denne måneden følgende:

- Det er en eiendom jeg kunne brukt deler av tomta av til parkering, mens resten kunne selges som boligtomt, sa han.

Protesterer mot Himalaya-prosjektet Naboer tar til motmæle mot de tiltenkte Himalaya-blokkene på Finnsnes. - Åpne markedet

Krf-politiker Per Inge Søreng mener praksisen må opp til ny drøfting i kommunen.

- I mange år har det vært slik at dersom noen ber om å få kjøpe, og kommunen vil selge gjør man det til takst. Det bør være slik at kommunal eiendom legges ut på det offentlige markedet slik at alle som ønsker kan by, sier han.

- Når det blir mye diskusjon om en slik sak, kan det misforstås. Man kan tro kommunen er med på et spill som andre ikke får delta i, legger han til.

I morgen har utvalg for miljø og forvaltning møte. Der skal Søreng ta opp saka.

- I håp om å få tilslutning på at praksisen blir endret, sier han.

Ordfører i Lenvik kommune, Geir-Inge Sivertsen (H) mener opsjons-praksisen er fleksibel og god.

- Kommunen kan avhende på to måter. Selge etter takst eller legge det ut på det åpne markedet. I begge tilfeller etter forutgående politisk behandling.  Forespørselen om opsjon er behandlet både i Utvalg for Miljø og Forvaltning og i Kommunestyret den 5. mars.  Kommunestyret har enstemmig vedtatt at eiendommen avhendes på de vilkår og forutsetninger som ligger til grunn for saken.

Opsjoner gis ifølge ordføreren ofte, men vurderinger blir gjort fra gang til gang.

- Dette er et prosjekt som er i tråd med sentrumsplanens intensjoner om fortetting, noe som også er positiv for Lenvik kommune. Jeg har ikke registrert at andre har hatt interesse for disse arealene, sier han.

Ifølge Sivertsen har ingenting blitt gjort for å innhente flere interessenter heller.

- Tomta er knyttet opp mot realisering av utbyggers boligprosjekt, sier han.

- Hvorfor tror du dette blir tatt opp nå?

- Det er nok i hovedsak knyttet til planene som foreligger. Å kunne gi opsjon til en interessent, handler også om forventninger og forutsigbarhet til utbygger, sier han.

Olav Eriksen er kritisk til måten Lenvik kommune har håndtert salget. Foto: Birger Caspersen
Ordfører Geir-Inge Sivertsen mener kommunens praksis er fleksibel og god. Foto: Preben Olsen Foto: Stian Andre Lund