FINNSNES: Det melder VG.

37-åringen som sto tiltalt i Senja tingrett nektet straffeskyld for frihetsberøvelse. Nå er han frikjent fordi forholdet ikke omfatter norsk lov, ifølge Senja tingrett.

Mannen var også tiltalt for å ha brutt et besøksforbud mot Johansen. Dette er han også frikjent for, melder VG.

37-åringen må imidlertid betale rundt 650.000 kroner i erstatning til Johansen og barna, melder avisa videre.

- Ikke tema

Ifølge tiltalen tok mannen i august 2014 sin kone Ruth Meyer Johansen (34) og deres fem barn under ti år med inn i Syria. Der ble de i minst tre uker plassert på to ulike bevoktede steder, mens krigshandlinger foregikk i umiddelbar nærhet og uten at de hadde mulighet til å reise.

Mannen skal i stor grad ha befunnet seg andre steder enn sammen med familien, ifølge tiltalen.

Aktor Marie Lygre hadde ikke fått lest dommen torsdag ettermiddag. Hun vil derfor ikke svare på om hun er overrasket over dommen, men sier dette:

– Dette har, som jeg har fått med meg, ikke vært tema i retten overhodet, verken fra forsvarer eller retten eller påtalemyndighetens side, sier hun til VG.

Hun sier hun ikke kan svare på om dommen blir anket, og sier det uansett er opp til statsadvokaten.

Bistandsadvokat Tone Norderval sier at Ruth Meyer Johansen er lettet.

– Hun synes det er veldig vanskelig å forstå hvorfor han er frikjent, men det viktigste for henne var å bli trodd på det hun har forklart om hva som skjedde, sier Norderval til VG.

Mulige tilfeller

– Dette er kanskje et eksempel på at man ikke har tenkt over alle praktisk mulige tilfeller som kan dukke opp da de endret loven. Det er vel ingen som kan tenke gjennom alle situasjoner heller, men vi får se på om dette er en utilsiktet innskjerping i lovgivningen, sier statsadvokat Torstein Lindquister til NRK Troms.

Ikke ført bevis

Ifølge VG har ikke retten gått inn på den strafferettslige vurderingen av tiltalen i saka på grunn av nye bestemmelser i straffeloven.

«Etter straffeloven 2005 kan (...) en rekke alvorlige straffbare handlinger, blant annet frihetsberøvelse, begått av norske borgere i utlandet bare straffes dersom overtredelsene også er straffbare etter loven i landet der handlingen ble foretatt (...)», heter det i dommen ifølge avisa.

Dette har ikke påtalemyndigheten ført bevis for, slår retten ifølge VG fast.

«Når eksistensen av utenlandske regler er et vilkår for at handlingen er straffbar, er det etter rettens oppfatning nærliggende å tillegge påtalemyndigheten bevisbyrden for dette», heter det videre i dommen, ifølge VG avisa.

Krever to års fengsel for Syria-fareren Aktor krever at mannen som står tiltalt for å bortført sin norske familie til Syria, dømmes til to års fengsel. - Lite troverdig

Aktor i saka, Marie Lygre, krevde i retten at 37-åringen skulle dømmes til to års fengsel.

Hun mente tiltaltes forklaring var svært lite troverdig, og at den ikke holdt for at han skal kunne frifinnes for frihetsberøvelse,

Lygre mente tiltalte også har løyet om hendelsene i Syria.

– Så detaljert som han har forklart seg her, skurrer det veldig dersom det stemmer at han stolte blindt på alle de traff i Tyrkia. At han ikke stilte spørsmål selv om planene ble endret hele tiden, sa aktor under sin sluttprosedyre i Senja tingrett i starten av februar.

Benekter all tilknytning til IS Mannen som er tiltalt for å ha bortført kona, Ruth Johansen fra Botnhamn og deres fem barn til Syria, benekter all tilknytning til IS. Benektet tilknytning

Den 37 år gamle norsk-syriske mannen benektet også all tilknyting til IS da saken gikk for Senja Tingrett. Det kom fram under dag tre av rettssaken.

Han uttalte videre at han er mot alle som gjør urettferdige ting mot andre mennesker.

- Assad har gjort mye urettferdig mot syriske mennesker, sa tiltalte under rettssaken.

Ved direkte spørsmål om han har tilknytning til IS svarte tiltalte følgende:

- Jeg tilhører ingen spesiell gruppe. Verken for eller mot, ifølge NRK Troms.

(Folkebladet oppdaterer saken.)