BARDUFOSS: I forbindelse med etableringen av Målselv fjellandsby ble det satset masse ressurser på internasjonal turisme i Midt-Troms. Det strandet da Målselv Utvikling gikk konkurs og Even Hegbom forsvant.

Når har Rovaniemi i Finland, som har fått skylda for å ha ”rappet” julenissen fra Norge, sett sitt snitt til å videreføre konseptet. De lanserer nå sin egen Snowman World i den nordfinske byen der også julenissen har blitt et stort trekkplaster hos internasjonale turister.

For lite penger

Snømannen ble etablert som begrep og salgsvare i utlandet. Bardufoss lufthavn ble døpt om til Snowman international airport og terminalbygningen fikk påmalt en svær snømann.

Det manglet ikke på satsing, og det manglet ikke på skepsis, men mannen bak Målselv fjellandsby, Even Hegbom, var og er overbevist om at snømannbegrepet i utlandet er langt større enn det folk flest her hjemme forstår. At Rovaniemi nå satser hardt på snømannkonseptet kan tyde på at Hegbom var inne på noe.

Ideen like god

I dag sier Even Hegbom at ideen om et snømannland i Midt-Troms fortsatt er like god.

– Men vi kom aldri ordentlig i gang i Midt-Troms. Vi hadde så vidt begynt, men kom ikke så langt at vi fikk startet å utvikle detaljene. I tillegg var det ikke mange nok som heiet på og støttet prosjektet. Det var en feilvurdering av mange, for ideen rundt snømannen er fortsatt like god. Men vi fikk ikke holde på lenge nok. Ting tar tid og det krever mye kapital. Vi sa at dette kom til å gå i minus i mange år, sier Hegbom.

Får det til

Han mener Finland og Rovaniemi kommer til å få til det han, reiselivet og andre aktører i Midt-Troms og Troms ikke maktet.

– Finnene har fått det til før. De er mer innovativ og flinke enn det vi nordmenn er. De har vært nødt til å være kreative for å få det til i nord-Finland, og det har de klart, spesielt innenfor satsing på reiseliv, mener Hegbom.

Flink å samarbeide

Og så er finnene er god til å samarbeide, mener Hegbom

– Finnene er ekstremt gode til å samarbeide over kommunegrensene, og de har sett verdien av å samarbeide. Og så forstår finnene reiselivet bedre. De er glade for at andre har suksess og støtter hverandre når det går galt, mener Hegbom.

Bedre i Nord-Norge

Hegbom mener Nord-Norge har et langt større potensial for internasjonal turisme enn det Nord-Finland har.

– Det Nord-Norge har å by på er langt bedre, både når det gjelder kvalitet og fasiliteter. Rett nok er det mange hoteller i Nord-Finland, men det kan komme i Nord-Norge også bare ønsket er sterkt nok. Jeg har aldri vært i tvil om at snømannen som salgskonsept er en god ide, men det må sees i sammenheng med alt det andre Nord-Norge har å by på. Jeg registrerer nå at det er flere turister i Nord-Norge enn noensinne, men det forutså vi, sier Hegbom.

Gründer Even Hegbom under presentasjon av Snowman-konseptet i Målselv. Foto: Stian Jakobsen