BARDUFOSS: Arbeiderpartiet har bestemt seg; vinner partiet høstens stortingsvalg innebærer det at en helikopterskvadron blir på Bardufoss. Det samme blir hovedbasen for Forsvarets helikopter og det tunge vedlikeholdet på NH90.

Partiet slår fast følgende tre punkter:

1. Om Arbeiderpartiet vinner valget skal vi sikre egne helikoptre for Hæren basert på Bardufoss. Kystvakta skal ha sine NH90-helikoptre og Hæren skal ha sine egne helikoptre, enten Bell-helikoptrene eller nye hærhelikopter.

2. Det er naturlig at hærhelikoptrene på Bardufoss organiseres i en egne skvadron, enten 339 eller en ny skvadron.

3. Basesjefen på Bardufoss overtar luftvingens funksjoner med kommando og kontroll over enhetene på basen, inkludert ledelses- stab, vedlikeholds- og støttefunksjoner for helikoptrene.

En seier

Ordfører Nils Foshaug og leder av Målselv Ap, Steffen Jakobsen, har jobbet knallhardt opp mot sentralledelsen i eget parti for å synliggjøre hva en flytting av 339-skvadronen vil bety for Hæren og for sivilsamfunnet. Nå er jobbet kronet med seier. Steffen Jakobsen mener at helikoptrene er berget uansett om Ap kommer til makta ettter høstens valg eller ei.

– Da vil Ap sørge for at det blir et flertall på Stortinget for å bevare skvadronen og hovedbasen, sier han.

– Vi tar dette som en sier. Vi vil følge opp til saken er ferdig behandlet i Stortinget, men jeg er trygg på at dette er godt forankret i partiet, sier ordfører Nils Foshaug.

To løsninger

Det betyr at selv om landmaktstudien skulle konkludere med at Hæren ikke trenger helikopter, så vil Ap sørge for å endre konklusjonen. Det kan ende opp med ett av to alternativer: At det opprettes to skvadroner, en for spesialstyrkene på Rygge og en for Hæren på Bardufoss eller delt løsning som i dag mellom Bardufoss og Rygge.

– Nå tar Ap ansvar for milliardinvesteringene på Bardufoss som ble vedtatt i 2012, sier Jakobsen.

Foshaug sier dette om hvorfor Ap nå har snudd i saken etter at de inngikk forlik med regjeringen om langtidsplanen:

– Man har i denne prosessen sett at det ikke ble som man først hadde sett for seg. Jeg skulle gjerne sett at det kom mye tidligere, men at toppledelsen nå går ut og er så tydelige som de er, er helt fantastisk, sier Foshaug.

Om Ap kommer til makta til høsten er hærhelikoptrene på Bardufoss berget. Foto: Jan-Erik Bergstad