FINNSNES: Det melder NRK tirsdag morgen.

Orkanen nærmer seg sakte men sikker sørkysten av Haiti og hovedstaden Port-au-Prince. Det amerikanske orkansenteret, som følger uværet minutt for minutt, melder ifølge NRK at «Matthew» har styrket seg de siste timene.

Det advares mot livstruende regn, vinder og stormflo.

- Jeg er bekymret for ødeleggelsene Om bare få timer ventes orkanen «Matthew» å treffe Haiti. Ingvill Konradsen Ceide følger med og er bekymret for ødeleggelsene. - Bekymret

Mandag fulgte Ingvill Konradsen Ceide, kvinnen bak Prosjekt Haiti, med på orkanen.

- Vi vet ikke hvordan det blir å se ut, men det forventes at orkanen skal slå hardest til sør på øya, fortalte hun til Folkebladet.

For øyeblikket er hun på Finnsnes og sier at hun har vært i kontakt med ektemannen sin, Luc Edwin Ceide, som er borgermester i kommunen Saint louis du Sud.

- Vi er bekymret. Edwin har vært rundt og kjørt overalt i kommunen og varslet innbyggerne, spesielt de som bor i fiskelandsbyene og på øyene ved kysten, om å evakuere, sa hun i går formiddag.

220 kilometer i timen

Stormen har vindkast på opptil 220 kilometer i timen, men den beveger seg sakte framover. Mye saktere enn meteorologene hadde forventet.

NRK melder videre at orkanen «Matthew» forflytter seg med en fart på kun ni kilometer i timen. Dette gjør at den kan være ekstremt ødeleggende.

«Den langsomme farten gjør at «Matthew» truer med å herje over Haiti i mange timer, langt lenger enn en mer normal orkan ville gjort», melder NRK.

Lederen for Haitis meteorologiske institutt, Ronald Smelford forteller til Reuters at han er bekymret over den lave farten.

I Saint louis du Sud har Prosjekt Haiti siden 2011 drevet en barneskole med 320 elever. Siden år 2000 har de vært tilstedeværende i hovedstaden med ulike humanitære prosjekter.

Dødsfall

Mandag opplyste myndighetene at orkanen allerede har krevd sitt første dødsoffer i Haiti. En fisker ble funnet død i sjøen sør i landet, og dødsfallet knyttes til uværet. Ytterligere én fisker er savnet.

Tidligere har uværet ført til et dødsfall i Colombia og et øst i Karibia, melder NTB.

Ingvill Konradsen Ceide fra Finnsnes og ektemannen Luc Edwin Ceide, som i dag er borgermester i Saint louis du Sud, hvor orkanen «Matthew» er forventet å treffe i løpet av kort tid. Foto: Privat