SJØVEGAN: Onsdag ble årets etapper av Arctic Race of Norway lansert. I år skal syklistene innom blant annet Salangen, Bardu, Lavangen, Dyrøy, Sørreisa og Målselv.

– Det spesielle i år er at det likegodt kan være en sprinter som stikker av med seieren sammenlag som en klatrespesialist, sier Knut-Eirik Dybdal, daglig leder i Arctic Race of Norway.

«Mange blide ordførerfjes å se i går» Igjen får vår region besøk av sykkel-eventyret Arctic Race - og en unik sjanse til eksponering verden rundt. Tilbake til røttene

I det som blir den femte utgaven av sykkelrittet går starten på Engenes på Andørja 10. august. Med det vender også rittet tilbake til sine røtter. Det var erfaringen fra Tour de Andørja som ga Knut-Eirik Dybdal og Ole Skardal inspirasjon til å lansere ideen om verdens nordligste profesjonelle sykkelritt.

– Det er spesielt å komme tilbake til Andørja hvor alt startet, det kommer man ikke utenom. Andørja er jo Nord-Europas mest fjellrike øy med den høyeste toppen på en øy. I tillegg skal vi til Lyngen og oppover Lyngsalpene. Det et er en god mulighet til å vise frem den fantastiske naturen vi har i Nord-Norge på forskjellige typer måter, både med hav og fjell, forteller Dybdal.

Kaggestad tviler på Kristoff i Arctic Race Sykkelekspert Johan Kaggestad tviler på at Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen har det som skal til for å vinne årets utgave av Arctic Race. Thor Hushovd er ikke helt enig. Tøffe løyper

Fra Andørja går den første etappen over til fastlandet hvor rytterne vil bli satt på tøffe prøver i Lavangseidet og Gratangsfjellet. Etter 156 tøffe kilometer er det målgang i Narvik. Arctic Race-ambassadør og tidligere toppsyklist Thor Hushovd tror det vil bli en liten gruppe som kjemper om seieren på førstetappen.

– Første og fjerde etappe er for de mest eksplosive rytterne, som klarer å komme seg opp bakker og eventuelt kan spurte i en mindre gruppe, sier han.

Den fjerde og siste etappen har både start og målgang i Tromsø.

– Tromsø-etappen er spesielt hard og teknisk. Det er flere bakker inne i byen på slutten og det kommer til å bli hektisk og kaotisk, spår Hushovd.

ASO-president: - Arctic Race er en suksess Presidenten i mektige Amaury Sports Organisation (ASO) mener Arctic Race allerede har blitt et svært viktig ritt på den europeiske sykkelterminlista. Sprint-etappe

Den andre etappen må kunne kalles selve Midt-Troms-etappen og går fra Sjøvegan, innom Fossbakken og Tennevoll, før den går tilbake til Sjøvegan, forbi Elvevoll i Dyrøy og ned til Sørreisa, med målgang på Bardufoss flyplass. Etappen byr opp til sprintavsluting med flere runder og målgang på rullebanen.

– En bred veibane gjør en spurt alltid annerledes og vanskelig, fordi det er plass til flere og alle har mulighet til å komme fordi i feltet. Jeg har selv syklet på en flystripe og det er tungt. Så er det også åpent, slik at vinden kommer til å spille en rolle. Det er ikke mye hus eller skog å gjemme seg bak, sier Hushovd.

Hushovd drømmer om Sagan i Arctic Race Thor Hushovd tror stadig flere sykkelprofiler vil la seg friste til å sykle Arctic Race. 38-åringen tror det er fullt mulig å se superstjernen Peter Sagan på startstreken i august. Kamp helt inn

Årets tredje etappen starter på Lyngseidet ved foten av Lyngsalpene og byr på noen tøffe stigninger. Målgangen er i Finnvikdalen på Kvaløya utenfor Tromsø. Knut-Eirik Dybdal mener det vil bli et åpent og spennende ritt hele veien.

– Vi kommer til å ha en ny spennende løype i år der vi ikke kommer til å kåre en vinner før den fjerde og siste etappen i Tromsø er syklet, sier han.

Thor Hushovd tror det vil bli en hard kamp om sammenlagtseieren, der både sprintere og sammenlagtryttere vil kunne slå godt fra seg.

– For å ta de norske som eksempel så tror jeg at Edvald Boasson Hagen absolutt kan vinne dette løpet. Alexander Kristoff mener jeg også kan ha en kjangs om alt går hans vei og han er i superform, sier Hushovd.

- Kjempeartig

I tillegg til at starten på den andre etappen er på Sjøvegan, skal syklistene også forbi Salangen på den første etappen.

– Det blir anledning for folkefest i Salangen to dager i sommer og det er kjempeartig, sier ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo.

Arctic Race of Norway var også en snartur innom Salangen i 2015, men nå får kommunen en mye større rolle i arrangementet.

– Vi syntes det var kjempestas for to år siden. Vi gjorde maks ut av det og hadde det artig med både planlegging og gjennomføring. Det at vi skal få lov til å en liten generalprøve på første etappen og så få lov til å være vertskommune for andreetappen, det blir jo kjempebra. Dette er en boost for lokalsamfunnet og lokalt næringsliv og handelsstand, sier Prestbakmo, som inviterer alle til å bli med på festen.

– Dette skal være en fest for hele regionen der alle kan delta. Velkommen til Salangen og bli med på folkefesten, oppfordrer ordføreren.

Fest: I samarbeid med arrangøren skal Salangen kommune nå forberede og planlegge sykkelfest i august, forteller ordfører Sigrun W. Prestbakmo. Foto: Morten Dokka Foto: Morten Dokka
Løype: 10. august går starten i årets Artic Race of Norway på Andørja. Etter fire etapper skal sykkelrittet avgjøres søndag 13. august i Tromsø. Foto: Artic Race of Norway
Sprint-etappe: Den andre etappen i Artic Race of Norway starter på Sjøvegan, med målgang på rullebanen på Bardufoss flyplass. Foto: Artic Race of Norway