SJØVEGAN: Filmprosjektet ”Kampen om Narvik” lever i beste velgående. Det bekrefter prosjektleder Tom Vidar Karlsen i det nyetablerte Storyline NOR AS, et selskap som nylig ble dannet av Norges største produksjonsselskap, Storyline og News On Request.

Kan bli TV-serie

Nå ligger det nemlig an til å bli mer enn en spillefilm. Det kan bli både TV-serie og dokumentar om fjellkrigen våren 1940. Karlsen sier at det heller mest mot at det blir TV-serie.

– Med TV- serie får vi mer tid til å vise de gode historiene i tillegg til at vi når et bredere publikum, sier han.

– Hvor mange episoder kan det da være snakk om?

– Min personlige mening er at det ville være naturlig med åtte episoder. Men dette er beslutninger som må tas i lag med de andre produsentene, svarer Karlsen.

Sterke inntrykk

Karlsen med team har denne uka fått en tur i fotsporene til soldatene som kjempa mot tyskerne våren 1940 fra Salangen til Narvikfjella. Og med Kurt Jan Kvernmo som guide har de også møtt tidsvitner til det som skjedde i Sør-Troms kommunene.

– Ja, vi traff og snakka med mange tidsvitner både i Salangen, Lavangen og i Gratangen. Å få disse historiene er veldig mye verdt for oss og de gir også sterke inntrykk. Vi har også tatt opp historiene slik at de blir bevart. Vi har fått masse informasjon i løpet av disse tre dagene. Jeg blir ydmyk over å jobbe med disse folkene. Det går ikke an å jobbe med sånt uten å bli personlig preget, sier Karlsen som nå har jobba med filmprosjektet i halvannet år.

En opplagt del

– Det har vært noen lange. men utrolig innholdsrike dager der vi har fått utrolig viktig hjelp fra Kurt Jan Kvernmo og andre.Vi har vel vært på 15 ulike plasser. Generelt vil jeg si at denne delen av historien skal være med hvis vi får det som vi vil. Og det bruker vi å få, sier han.

– Da tenker jeg på den første delen av slaget, det som skjedde i Sør-Troms. Det vil ikke bli en film om kun det som skjedde i Narvik. Det skal også handle om oppbyggingen i forhold til 60 dagers krigen. Det er en opplagt del av historien, slår Karlsen fast.

Stor interesse

Det legges opp til et universelt og internasjonalt filmprosjekt.

– Ja, vi ønsker et internasjonalt samarbeid om produksjonen. Vi har også begynt å ta kontakt med internasjonale produsenter. Blant annet var vi i Cannes og møtte en polsk produsent, og vi sonderer også mot England. Det er ingen tvil om at det er interesse for dette prosjektet. Det merker vi også fra norske store produsenter. Når vi forteller om prosjektet lyser alle opp i øynene. Mange lurer på hvorfor det ikke er gjort før. Det er jo et godt tegn, sier Karlsen.

En million på plass

Karlsen ønsker ikke å gå ut med hva dette prosjektet totalt kan koste. Men det er tidligere spekulert på at det kan dreie seg om mer enn 100 millioner kroner.

– Hvordan går det med finansieringen?

– Vi ønsker nå å få samarbeidspartnere i lag med oss i forhold til å finansiere manusarbeidet. Vi har fått en million kroner på plass. Vi kommer til å søke ganske umiddelbart både kommuner og fylkeskommuner om samarbeid. I tillegg har vi noe på gang rundt næringslivsaktører som vil være med. Vi har et mål om å finansiere dette arbeidet ganske raskt slik at vi kan begynne med manusarbeidet til høsten, sier Karlsen.

Vil ta flere år

– Når kan jobben starte med selve filmen?

– Det er det skumle spørsmålet. Det tok syv år å få filmen ”Slavemerket” i gang. Arbeidet med ”Kampen om Narvik” har tatt halvannet år så langt. Men jeg håper og tror at dette prosjektet kan gå raskere. Vi vil heller ikke gjøre det et hastverksarbeid, det fortjener ikke denne historien, svarer Karlsen.

– Siden jeg starta å jobbe med dette for halvannet år siden er tankene om at dette må bli en film blitt betydelig forsterket. De gode historiene vi har fått og de personene som er involvert er så filmatisk som det kan bli. Vi skal i produksjon neste år med filmen ”Slavemerke”, men dette er et mye større prosjekt, sier han.

- En etterlengtet film

Med Kurt Jan Kvernmo som guide starta de på Lapphaugen, stedet som er kjent for det aller første nederlaget til tyskerne under krigen. Derfra gikk turen til Forsvarsmuseet på Setermoen. Her var blant annet mobiliseringen tema. Det var på Salangsverket skotter og franskmenn kom i land. Derfor ble filmfolket også tatt med dit. Og på Sjøvegan og i Gratangen fikk de møte tidsvitner fra det som skjedde. Andre steder de besøkte var Elvenes leir, Krambuvika i Lavangen og flere steder i Gratangen. De ble også tatt med til Fjordbotneidet.

– Dette blir stort. Det er en veldig etterlengtet film eventuelt serie rundt krigen om Narvik og Nord-Norge. Det er laget mye om hva som skjedde i Sør-Norge, men lite om NordNorge. Det var jo her det virkelig var krig i 1940. Jeg tror dette kan bli tidenes krigsfilm. Og det kan føre til store ringvirkninger her. Etter en slik film kan det bli et rush av turister. Da er det bare å kjenne sin besøkelsestid i forhold til å ta dem i mot, sier Kvernmo.

Tom Vidar Karlsen (til høyre) har som mål å begynne med manusarbeidet til høsten. Foto: Anna Høiaas
Tom Vidar Karlsen sier at historiene ga sterke inntrykk. Foto: Anna Høiaas
Fjellkrigen kan bli TV-serie. Bildet er tatt på Roasme. Foto utlånt fra Krigsminnemuseet i Narvik.