I fjor hang nedleggingstrusselen over to sentrumsbarnehager på Finnsnes, Øvre Hamna og Berglia. Da lenvikpolitikerne til syvende og sist vedtok å beholde begge barnehagene, kunne engstelige foreldre puste lettet ut. Lite visste den ene foreldregruppa om at «freden» skulle vare i bare ett år. Nå — etter at posisjonen i Lenvik foreslo nedlegging av Øvre Hamna barnehage — råder igjen usikkerheten.

– Vi skjønner ingenting, for det er ingen logikk i dette. Hva er disse politikerne holder på med egentlig? Hadde de ikke bestemt seg i fjor?, spør Ida Skøyen.

Hun sitter i barnehagens samarbeidsutvalg sammen med blant andre Anette M. Lorentsen og Anniken Gjendahl. Trioen er sterkt kritisk til at politikere atter en gang jakter på innsparinger gjennom nedlegging av deres barnehage.

Skepsis til sparepotensialet

Foreldregruppa mener blant annet at det ikke er noe å spare på å legge ned barnehagen.

– Vi har forstått at bygget ikke skal selges, samt at ingen skal sies opp. Hvordan skal man da kunne spare i underkant av 900.000 kroner som estimert av posisjonen? 900.000 kroner er for øvrig lommerusk i det store bildet for en kommune som Lenvik, sier Anniken Gjendahl, som mener det må være mulig å hente inn beløpet på annen måte, for eksempel gjennom salg av gamle Finnsnes ungdomsskole.

– Fra politikerne har vi fått opplyst at det koster nærmere 900.000 kroner året å ha gammelskolen stående tom.

Foreldrene forteller at de valgte Øvre Hamna barnehage av en grunn, nemlig at en liten barnehage var riktig for deres barn. Å skulle sende barna over til basebarnehagen i Skogen, noe som blir tilfellet dersom Øvre Hamna legges ned, er de lite interesserte i.

– Det er ikke alle barn som passer til å gå i en stor basebarnehage, spesielt hvis det er utrygge barn og barn med spesielle behov, poengterer Annette M. Lorentsen.

Mister valgfrihet

Foreldregruppa omtaler Øvre Hamna som en fantastisk trygg og god barnehage, med flinke og stabile ansatte og et flott uteområde.

– Legges barnehagen ned vil det gå på bekostning av valgfriheten i kommunen, sier Lorentsen, som viser til at det ikke er lett å få plass i noen andre av de små barnehagene.

Argumentet som er fremmet fra posisjonen for å legge ned Øvre Hamna barnehage er blant annet at det er overkapasitet på barnehageplasser i sentrum. Foreldregruppa mener dette er en sannhet med modifikasjoner. Dette ettersom det samtidig som det fortelles om overkapasitet er venteliste på flere av sentrumsbarnehagene.

– Jeg har ei venninne som fikk barnehageplass til barnet sitt i Tranøy fordi hun ikke hadde tid til å vente, poengterer Lorentsen.

Barnehage i god stand

I den gjeldende økonomiplanen i Lenvik ligger det inne seks millioner på investeringssida til renovering av Øvre Hamna barnehage. Foreldregruppa skjønner ikke tallet, og mener det fremstilles som om barnehagebygget er i dårligere stand enn det faktisk er.

– Her er oppgradert tre nye kjøkken, nytt ventilasjonsanlegg, nytt soveskur og taket er byttet. Det eneste som trenges er nytt gulv og bytting av noen vinduer, påpeker Lorentsen.

– Ekstra bittert er det at vi foreldre etter at barnehagen ble berget i fjor har samlet inn 10.000 kroner for å hjelpe til med barnehagen, sier Gjendahl.

Trioen mener for øvrig at kommunen kan gå på en smell i fremtida dersom barnehagen legges ned.

– Snart skal Lenvik inn i Senja kommune, og med det vil nok flere ønske barnehageplass på Finnsnes. Med én stor kommune vil flere ha mulighet til å søke barnehageplass her, påpeker Gjendahl.

Arrangerer møte

21. november inviterte foreldregruppa politikerne til et møte om ståa i barnehagen. Til tross for at flere meldte at de ville stille, dukket bare to politikere opp. Derfor arrangerer foreldregruppa et nytt møte tirsdag 5. desember. Håpet er at langt flere stiller der.

– Vi vil ha informasjon fra politikerne som styrer kommunen, for dette handler om ungene våre — det er ungene våre det går ut over om barnehagen vedtas nedlagt, sier trioen.