FINNSNES: Ektemannen og borgermester i kommunen Saint louis du Sud, Luc Edwin Ceide, jobber med å få folk til å evakuere hjemmene sine.

- Vi vet ikke hvordan det blir å se ut, men det forventes at orkanen skal slå hardest til sør på øya, forteller hun, som for øyeblikket følger orkanen fra kontoret sitt på Finnsnes.

Ingvill Konradsen Ceide er kvinnen bak stiftelsen Prosjekt Haiti, som er en norsk humanitær bistandsorganisasjon med flere prosjekter og skoler både Haitis hovedstad Port-au-Prince og i landsbyen Saint louis du Sud.

På vei nordover det karibiske hav har orkanen «Matthew» økt i styrke. Søndag ble den oppgradert til kategori fem, som er det høyeste nivået, melder NRK.

Fant lykken midt i fattigdommen FINNSNES: - Utrolig nok har jeg en større ro her enn jeg hadde i Norge, sier finnsnesjenta som bor midt i fattigdom og elendighet på Haiti. - Bekymret

Innbyggerne i Haiti, på Jamaica, Cuba og Bahamas er bedt om å evakuere fra kystområdene.

- Vi er bekymret. Edwin har vært rundt og kjørt overalt i kommunen og varslet innbyggerne, spesielt de som bor i fiskelandsbyene og på øyene ved kysten, om å evakuere, forklarer hun.

Problemet er imidlertid, ifølge henne, at flere velger å bli hjemme og passe på husene og tingene sine.

- Jeg gruer meg til å høre hva resultatet blir, sier Ceide.

Nå er Luc Edwin borgermester på Haiti Mandag ble Luc Edwin Ceide (46) offisielt valgt som ny borgermester på Haiti. Ødeleggelser

I løpet av dagen vil uværet passere øst for Jamaica og ifølge Det amerikanske orkansenteret vil orkanen gå mot den sørøstlige delen av Haiti sent mandag eller tidlig tirsdag morgen lokal tid.

- Jeg snakket med Edwin søndag kveld, mens han var i full gang med å varsle innbyggerne, sier hun og legger til:

- Haiti har ikke mulighet til å ta imot en slik orkan. Det er bare to prosent skog igjen, som vil føre til overflod, flommer og leirskred.

Hun påpeker at øya fra før av har vanskeligheter med å tåle mye regnnedbør.

- Bare da oppstår det store skader og ødeleggelser. Man kan jo bare tenke seg hva en orkan kan føre til, sier hun.

Bysamarbeid med Haiti Lenvik kommunestyre er positive til å starte et by– til bysamarbeid med Prosjekt Haiti. - Kraftig

I Saint louis du Sud har Prosjekt Haiti siden 2011 drevet en barneskole med 320 elever. Siden år 2000 har de vært tilstedeværende i hovedstaden med ulike humanitære prosjekter.

- Det er vanskelig å anslå hvor hardt orkanen vil slå til i hovedstaden, men i landsbyen hvor Edwin er borgermester, forventes den å treffe ganske kraftig, sier hun.

I Haitis er det svært mange hus av elendig bygningsmessig kvalitet, som ifølge Konradsen Ceide kan bli helt knust når vinden kommer.

- Det er vanskelig å konsentrere seg om noe annet nå, sier hun avslutningsvis.

Det er også ventet strømbrudd, mange veltede trær, ødelagte veier og avlinger.

Grafikken viser at orkanen er ventet å treffe mellom Cuba og Jamaica og Haiti. Foto: National Hurricane Center, USA.
Ingvill Konradsen Ceide fra Finnsnes og ektemannen Luc Edwin Ceide, som i dag er borgermester i Saint louis du Sud, hvor orkanen «Matthew» er forventet å treffe i løpet av kort tid. Foto: Privat