FINNSNES: I sentrum for spisse påstander står tomta Odingruppa har opsjon på å kjøpe fra kommunen, en garasje fra 1982, og motstridene tomtetegninger.

Utbyggerne fra Odin, som forøvrig ikke vil uttale seg i saken, viser til tomteoppmålinger hvor garasjen står på tomta de har opsjon på å kjøpe. Dette kartet stemmer forøvrig overens med kartene i Lenvik kommunens kartdatabase.

Brødrene Asgeir og Åsulv Svestad peker på en tomteoppmåling fra 1966, som viser at tomtegrensene ble flytta. Garasjen ligger da en meter fra tomta Odin vil kjøpe, noe som også ble stempla og godkjent av kommunen i 1982. Brødrenes mor eier tomta, som grenser til den kommunale eiendommen som Himalaya-utbyggerne har opsjon på å kjøpe.

Jordskifterett

Administrasjonen i Lenvik kommune ønsker ikke å kommentere saken.

– Vi har ikke undersøkt saken og vil ikke uttale oss, sier kommunalsjef for tekniske tjenester, Geir Fredriksen.

Leder i utvalg for miljø- og forvaltning, Louis Edvardsen (H), har ikke parpirene tilgjengelig, men sier at dersom opsjonen blir innfridd, vil grensene bli fastsatt.

– Det er vanlig at det er uenighetet om grenseskillene. Hva som er rett i denne saken er umulig for meg å si. Til sist er det jordskifteretten som kan avgjøre hva som er rett og galt. Først hvis Odin innfrir opsjonen, vil det være naturlig å koble inn retten. Hvis ikke vil eiendomsforholdene med naboene fortsette som før.

– Utidig press

Åsulv og Asgeir Svestad mener de er utsatt for utidige utpressingsforsøk fra utbygger Stig Wallerheim, som representerer den ene av tre aktører bak den planlagte utbygginga.

– Wallerheim oppsøkte meg første gang på kontoret 29. mai, og presenterte det som om han ville ha såkalt dialog. Han hadde med seg et kart som viste byggene de tenker å føre opp, og ifølge dette kartet fremkom det som at vår garasje er to meter inne på naboeiendommen. Jeg syntes det var merkelig at min far skulle ha ført opp garasjen to meter inne på naboeiendommen.

Åsulv Svestad sier at de så henvendte seg til kommunen.

– Og det er ingenting som tilsier at garasjen er oppført på noen andres tomt, understreker Åsulv Svestad.

Da Wallerheim henvendte seg på nytt ga brødrene beskjed om at de syntes opptredenen hans var uryddig og uprofesjonell.

– Det mener vi ikke minst fordi Himalaya-utbyggerne formelt ikke er eier av eiendommen. Vi kan jo ikke gå i dialog med noen som ikke har ervervet eiendommen ennå, poengterer Asgeir Svestad.

30. juni tikket det inn en ny tekstmelding fra Wallerheim. ”Dere har bygd garasje ca to meter inn på vår kommende eiendom. Dersom du/dere ikke ønsker å møte oss, har vi ikke annet valg enn å be Lenvik kommune om at garasjen plasseres i henhold til gitte tillatelser”, før han like etter sender en ny melding.

”Hei igjen. Jeg presiserer på det sterkeste, at vårt formål med møtet er å finne løsninger som gjør at garasjen ikke må flyttes. Mvh Stig”.

– Det er så frekt at man bare blir sittende å gape, sier Åsulv Svestad.

Ren utpressing

Brødrene, som tidligere har levert en negativ innsigelse til Himalaya-planene, oppfatter det saka som utpressing.

– Kanskje håpet man å oppnå at vi bare skal legge oss flate og godta hva som helst, understreker Asgeir Svestad.

– Hvorfor velger der å gå til media med denne saken?

– Vi synes vi har svart fornuftig på henvendelsene til Wallerheim. Når han ikke gir seg, og fortsetter med metoder som oppleves som direkte utpressing, så mener vi det er viktig at offentlighetene blir kjent med metodene.

Åsulv Svestad mener kommunen og utbygger får ordne opp hva som egentlig selges.

– En opsjonsavtale er et anliggende mellom utbygger og Lenvik kommune, og så får det være opp til dem å få klarhet i hva de egentlig kjøper, sier Åsulv Svestad.

Åsulv Svestad viser merkesteinen han mener bekrefter at garasjen er innafor eiendommen. Foto: Fredrik Kampevoll