BONJORDA: Trulssen, som er fra Bonjorda, var kaptein på lasteskipet Taiko, som frakta kjemiske våpen ut fra Syria. Krigen herja landet, mens det sivile lasteskipet gikk til land for å lasta om bord det farlige godset.

ERFAREN ErfarenRobin Trulssen kan se tilbake på en 45 år lang sjøfartskarriere, her med ”Skibsfartsboka” med hans erfaringer og beviser.

– Vi så det som et oppdrag utenom det vanlige. Det er ikke akkurat dagligdag med mitraljøser og skrapskyttere på et handelsskip, forteller Trulssen om oppdraget.

For oppdraget i Syria fikk Trulssen og resten av mannskapet på lasteskipet Taiko forsvarets operasjonsmedalje, som de første sivile noen gang. 12. juni ble medaljen høytidelig delt ut på Haakonsvern i Bergen av kontreadmiral Håkon Tronstad.Trulssen, var kaptein på Taiko under operasjonen ”RECSYR”, som frakta kjemiske våpen ut Syria etter resolusjon fra FNs sikkerhetsråd.

Spesielt

Operasjonen, som engasjerte det Wilhelmsen-eide lasteskipet Taiko, var det første norske skipet som har vært innvolvert i militære handlinger etter andre verdenskrig.

– Det var en utfordring, men vi så ikke på det som spesielt farefullt, eller jeg kan ikke snakka for alle andre nå, sier Trulssen.

MILITÆRT Kystvaktskipet Helge Ingstad var et av mange skip som patruljerte rundt Taiko.

Lasteskipet frakta ut 690 tonn kjemiske våpen ut fra den syriske byen Latakia, som ligger ti mil fra den Tyrkiske grensa.

– Vi hadde nedslag i byen mens vi var der, men de verste krigshandlingene var i andre deler av landet. Samtidig er det snakk om borgerkrig, og da kan man ikke si at det er krig i et område, og ikke krig i et annet. Det var en spent situasjon når vi gikk inn, sier han.

Elitestyrker

I tilegg til å ha militære elitestyrker om bord, var lasteskipet bevokta av en rekke krigsskip. Av disse var den norske fregatten Helge Ingstad, som senere ble avløst av KV Andenes. I tillegg var det en engelsk og en russisk krysser i området, samt en dansk korvette.

– Jeg følte meg ganske trygg. Vi hadde også utrolig dyktige skarpskyttere om bord. Samtidig kunne vi aldri være helt trygge, selv om vi lå langt unna krigssonen.

Norge var et av landene som bidro til å frakte kjemiske våpen ut fra Syria. Operasjonen ble gjennomført med mandat fra FNs sikkerhetsråd, etter det ble påvist at Syrias president Bashar al-Assad hadde brukt kjemiske våpen mot sine motstandere. Mer enn 300 ble drept, og flere tusen skada under et av angrepene 21. august 2013 i byen Ghouta. Ghouta er en av forstedene til hovedstadem Damaskus.

Sennepsgass

Assad hadde brukt sarin- og sennepsgass mot egen befolkning, selv om presidenten først nekta for dette. Etter internasjonalt press erkjente man at det var kjemiske våpen i landet, og en tiltredelseserklæring 14. september 2013 gjorde at man skulle få innsyn i, og til slutt utlevert landets kjemiske våpen så de kunne destrueres.

Sennepsgass er en stridsgass, som har en lukt som kan minne om sennep eller hvitløk. Gassen gir skader som ligner brannskader.

Den andre gasstypen, sennepsgass, er en nervegass. Det vil si at den angriper nervesystemet. Offeret mister etterhvert kontrollen over alle kroppsfunksjoner, som til slutt gir rykninger og bevisstløshet. Offeret kveles av krampaktige spasmer. Alt skjer som oftest bare i løpet av ett minutt.

– Ingen sjanser

I desember 2013 chartra det norske forsvaret rederiet Wilhelmsen, som sendte ut skipet Taiko med mannskap, for operasjonen i Syria.

STOR Den 262 meter lange båten Taiko frakta 690 tonn med kjemiske våpen ut av Syria.

– Da jeg kom om bord rett over nyåret, hadde de lasta 5-6 containere med kjemiske våpen om bord. Da vi var ferdig hadde vi 51 containere på 20 fot om bord. Vi gikk fort inn og fort ut da vi skulle laste våpnene på. Lastinga foregikk ganske raskt, med 3-4 containere hver gang. Men tok ingen sjanser, så det var ikke ingen landlov. Kun skipper og overstyrmann hadde lov til å gå på land. Med hvite dresser ble man fort en skyteskive, og vi hadde heller ingen skuddsikker vest som de militære, forteller Trulssen.

OPCW, eller Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, som organisasjonen heter på norsk, leda operasjonen.

– Vi lå for det meste i standby øst for Kypros. Når vi skulle hente containere med våpen gikk inn på kort varsel. Vi ble fulgt av militære skip helt inn til moloen ved havna, forteller Trulssen.

23. juni, fire og en halv måned etter opprinnelig skjema, kunne man forlate Middelhavet med alle de kjemiske våpnene man kjente til i Syria.

Da man endelig kunne gå ut fra havna i Latakia fra siste, kunne man konkludere med at oppdraget var vel utført. De kjemiske stridsvåpnene ble levert til Finland og Port Arthur i USA for destruksjon. Norge takka nei til å destruere våpen selv, og begrunna dette med manglende kompetanse og høye kostnader.

Siste seilas

Deltakelsen i oppdraget var frivillig for både de sivile og militære deltakerne.

– Det var ikke noen problem å få nok frivillige til oppdraget. Jeg synes det var fint å kunne sette punktum for en 45 år lang karriere på havet med en slik operasjon. Jeg har to turer igjen, men de er ikke akkurat av samme type som dette oppdraget var, humrer han, og opplyser om at han går i land for siste gang i januar.

Trulssen bor for tida i Bergen, men tilbringer feriene hjemme. Når han nå går av, blir Bonjorda 63-åringens permanente boplass.

Hugges opp

Også lastebåten som ble brukt, fikk dette som siste oppdrag. Båten som ble bygd i 1983, er nå sendt til Shanghai for å hugges opp.

Selv om Trulssen nå er kommet fra Syria, følger han sånn passe med på utviklinga i Syria.

Sitasjonen i landet har eskalert de siste månedene. Assad-tilhengere kjemper mot IS. I tillegg er det andre mer moderate organisasjoner som bidrar til en kaotisk situasjon i landet.

Global Peace Index (GPI) rangerer Syria som det farligste landet i verden å reise til.