TROMSØ/RAMSAU: Torsdag ble det kjent at norsk langrenns skidronning Therese Johaug er tatt i doping.

Johaug testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe.

Dette er den andre doping-saken på kort tid i norsk langrenn. Tidligere i år ble Martin Johnsrud Sundby doping-utestengt i to måneder for feil bruk av astma-medisin.

- Det er ikke bra i forhold til Sundby-saken, som egentlig er en verre sak, og at dette kommer nå. Det er snakk om verdens beste herreløper som er norsk og nå verdens beste kvinneløper som også er norsk. Det setter Norge i et dårlig lys. Ikke bra, sier Bardu-løperen Eivind Krane Heimdal (22), for tiden på et treningsopphold i Ramsau i Østerrike, til Folkebladet.

- Et dårlig lys

Finnsnes-jenta Synne Arnesen (18), tidligere norgesmester i junior-NM, fulgte med på pressekonferansen sammen med resten av langrennsløperne på NTG i Tromsø.

- Det er så absolutt ikke bra at det skjer i norsk langrenn. Det setter oss i et dårlig lys når det er de beste løperne Norge har som blir tatt. Skiforbundet kommer med en veldig god grunn til at det skjer, men doping setter norsk langrenn, som vi er så gode i, i et veldig dårlig lys, mener Arnesen.

På torsdagens pressekonferanse bedyret Therese Johaug sin uskyld, mens landslagslege Fredrik Bendiksen tok det fulle og hele ansvaret for at Johaug nå var dopingtatt. Senere i løpet av pressekonferansen trakk Bendiksen seg som landslagslege.

- Det er for dårlig av legene og apparatet rundt. At de ikke har bedre rutiner på en slik situasjon. Det er overhodet ikke utøveren sin feil i denne situasjonen. Som utøver har man ansvar selv for å vite hva man får i seg, men legen med 35 års erfaring - når man spør legen om det er på dopinglisten og han sier nei, da er det klart man stoler på det.

Gjenreise tilliten

- Therese Johaug er kjempegod, smart og vet at hun blir testet hele tiden. Jeg tror ikke hun har gjort dette med vilje. Jeg tror ikke det er doping i norsk langrenn, dette er to uheldige saker. Så er det kjedelig at de kommer så tett på hverandre, sier Arnesen.

Hun tror det kan bli tungt for spesielt løperne i sesongen som kommer med doping-ryktet Norge nå har fått på seg.

- Det er viktig at man ikke blir redd for å være god og ikke blir redd for å prestere. Hvis det skjer noe mer nå, da kan det bli vanskelig å få tilbake tilliten fra andre land. Det virker som om folk tar det Skiforbundet skriver med en klype salt, så det er bra at man stolper på løperne. Men det viktigste er at andre land begynner å stole på norsk langrenn igjen.