FINNSNES: – Det blir store forandringer, fastslår fagleder av Trafikkontoret i Lenvik kommune, May-Heidi Øfstbø.

Så store endringer er i gjære, at hun nesten ikke vet hvor hun skal begynne å fortelle.

Årsskiftet

–  Forskriften trår i kraft 1. januar til neste år, og den kanskje største endringa er at det private og det offentlige får felles skilting. Det vil si at samme type skilt vil stå på Coop, Amfi og Kvistad selv om det er ulike aktører som drifter områdene, forklarer Øfstbø.

Et annet moment er at elbilsjåførene ikke lenger automatisk er fritatt fra å betale parkeringsavgift.

– Etter nyttår er det opp til kommunene å avgjøre om det skal være fritak for elbilene. Jeg holder i den anledning på å forberede en sak til Utvalg for miljø og forvaltning, og så må politikerne der fatte et eget vedtak om de ønsker at det skal være fritak, forteller Øfstbø.

Nasjonal forskrift

Den nye parkeringsforskriften er nasjonal, og tar for seg de fleste sider innen parkeringsvirksomhet. Forskriften er ment å legge til rette for sunn konkurranse i bransjen, det samtidig som forbrukerne skal oppleve forenkling og et sterkere vern.

– Spesielt for de private aktørene blir det en stor endring ettersom de ikke lenger vil stå fritt til å ta hva de vil i kontrollavgift. Med den nye forskriften blir det fastbestemt faste summer som man må forholde seg til, forteller Øfstbø.

Det blir tre faste satser for ikke å overholde parkeringsreglene. Den laveste satsen på 300 kroner for de minst alvorlige overtredelsene, 600 kroner for ”alminnelige” overtredelser og 900 kroner for feilparkering på parkeringsplasser for forflytningshemmede.

Tilsynsmyndighet

– Er det en stor operasjon for kommunen med den nye forskriften?

– Ja, det blir det. Med den nye ordninga kommer Statens Vegvesen inn som tilsynsmyndighet for både private og offentlige aktører, og i den forbindelse skal det åpnes en nettside 1. desember hvor alle parkeringsområder skal registreres. Bare det å registrere inn alle våre parkeringsområder er et stort arbeid, sier Øfstbø.

Vegvesenet kan i verste fall avskilte et område dersom ikke kravene i forskriften oppfylles.

– Hvordan berører den nye ordninga folk flest?

– Jeg tror det blir greit for folk med et felles skiltsystem. En av grunnen til at denne nye forskriften kom er vel også at de private aktørene har stått veldig fritt til både skilting og gebyr, så det er nok greit at det blir mer likt, sier faglederen.