FINNSNES: Lenvik menighet har 50.000 kroner i året til vedlikehold av kirkebyggene Lenvik kirke, Finnsnes kirke og Rossfjord kirke. Det er alt for lite, mener kirkeverge Eli Blomseth Helgesen.

Lite fokus

– En av mine viktigste målsettninger da jeg startet i jobben i fjor var å se på budsjettet. De 50.000 kronene som er satt av er ingenting i forhold til alt vedlikeholdsarbeidet alle kirkene behøver.

I går omtalte Folkebladet saken der Karin Håland, opprinnelig fra Kårvik, uttrykte sin skuffelse over manglende vedlikeholdsarbeid av Lenvik kirke. Helgesen er inneforstått med kritikken, og stiller selv spørsmål til hvor det har sviktet.

– Det har nok blitt for lite fokus på kirkene, og der må vi ta på oss litt av skylda. Vi har ikke levert inn til kommunen i tide. Selv om kirkebyggene eies av kirken, er det er samarbeid mellom kirke og kommune siden det er sistnevnte som bevilger penger. Det kan lett bli et spørsmål om hvem som egentlig har ansvaret for å få ting til å skje, og da blir det litt pulverisert. Enhver ser med det blotte øyet at vedlikehold trengs, men i en stram kommuneøkonomi må det også holdes et press fra vår side hele tiden.

Råtner

Lenvik menighet sendte i fjor inn innspillet for tilleggsbevilgning for sent, men håper i år at søknaden får et positivt utfall.

– Det er blitt kritisk for de eldre kirkene. Bjorelvnes trenger vedlikehold, Rossfjord trenger nye takrenner siden vannet trekker inn i kledninga og råtner, og Finnsnes kirke har ikke god nok isolasjon i taket. Jeg håper virkelig poltikerne hører, og at flere sier i fra om hvordan det er, ber Helgesen.

I samme situasjon

Også i Torsken og Tranøy er kirkeverge Stein Iden kjent med vedlikeholdsproblemer.

– Det er svært begrensa med midler for vedlikehold som er overført fra kommunen til menigheten. Det er tøft når vi har ansvar for så mange kirkebygg som alle trenger vedlikehold.

Iden forteller om kirkebygg hvor vann drypper fra taket, dårlige grunnmurer, skiferheller som mangler fra taket og svikt i gulv.

– Det er mye som er i dårlig forfatning, og tilstandsrapportene viser at noe må gjøres.

Iden henviser til kirkeloven, og forteller at det er kommunen som har ansvar for at kirkebyggene ikke skal forfalle, men at menigheten selv har ansvar for å si i fra.

– Jeg har forståelse for at alle bygg ikke blir prioritert, men vi må passe på at det ikke ødelegges.

HÅPER Per-Inge Søreng håper kommunen finner penger til vedlikehold av kirkebygg i deres neste regnskap.

– Blir en knallhard prioritering

Etter forslag fra Lenvik kommune har Kirkelig fellesråd sendt inn vedlikeholdsplan.

– Det er alminnelig enighet om at kirkene bør få midler til vedlikehold, men det blir en knallhard prioritering. Men det er en stor forståelse for at det nå er på tide å gi noe til både kirkebygg og kirkegård.

I likhet med kirkeverge i Lenvik menighet, Eli Blomseth Helgesen, mener også Per-Inge Søreng i KrF at det har skjedd en svikt mellom kommune og kirkas vedlikeholdsarbeid

– Ja, det er en svikt at vedlikeholdsarbeidet har tatt tid. At det er mangler i kommunal regi er ikke bare en utfordring for kirka, men også for kommunens egne bygg, som igjen er et generelt problem. Når det er for lite penger til kommunens egne bygg blir kirkene satt til siden, sier Søreng.

Søreng forklarer at Lenvik kommune vedtok et forslag om at Kirkelig fellesråd skulle utarbeide en vedlikeholdsplan. Han ser fram til å starte arbeidet.

– Vi har klar over at Kirkelig fellesråd slet med økonomien, spesielt på vedlikeholdssiden. Derfor håper jeg at vi klarer å finne penger til sårt behøvde kirkebygg, avslutter han.