– Jeg fikk beskjed onsdag morgen om at bedriftene i Tromsø oppfordres til å bidra for å slå Finnsnes sin pepperkakeby. Det har de prøvd på før for tre år siden tror jeg, sier pepperkakebyens borgermester Linda Solhaug til Folkebladet.

– Men Tromsø klarte det ikke?

– Næsj, og ikke skal de klare det nå heller. Derfor oppfordrer vi alle i Lenvik og i hele regionen til å hjelpe oss å bake. Gratis deig har vi her i Fredheimgården, så det er bare å komme og hente, sier Solhaug.

Hva mener du? Skriv i kommentarfeltet under!

Blodig alvor

– Er dette en krig mellom Tromsø og Finnsnes?

– Ja, hvis Tromsø innbyr til krig, så blir det krig. Vi er klar, og så har vi tross alt ni års erfaring med dette, understreker Solhaug, som ikke legger skjul på at hun tar «pepperkakekrigen» blodig alvorlig.

Pepperkakebyen er Barnebyen Finnsnes sitt prosjekt, men det var Solhaug som i sin tid sparket i gang konseptet. Hvordan tradisjonen har utviklet seg i Tromsø siden man sist prøvde å utkonkurrere Finnsnes, vet hun imidlertid ikke.

Folkebladet-TV: Pepperkakebyen på Finnsnes i fjor

– Kanskje grunnen til at vi ikke hører om den, er at pepperkakebyen i Tromsø er så liten, spekulerer Solhaug lett humrende.

– Hvordan skal lille Finnsnes kunne konkurrere mot storebror Tromsø?

– Nå er det ikke bare her på Finnsnes det bakes. Stort sett hele Senja er involvert i pepperkakebyen, og det samme er mange helt bort til Sørreisa og Skøelv. Skulle det bli for lite, så får vi om så bake flere hus hver, sier Solhaug.

Over 300 kilo deig

Tradisjonelt sett er det mange skoler og barnehager som stiller opp med bidrag til pepperkakebyen. Solhaug påpeker imidlertid at alle kan komme med bidrag — både bedrifter og privatpersoner.

– Det er bare å brette opp armene og finne frem kjevlet for alle som kan krype og gå. For bedriftene som bidrar er dette faktisk kjempereklame, understreker Solhaug.

Hun peker på at pepperkakebyen i Fredheimgården hvert år er svært godt besøkt.

– Det er en evig strøm av folk inn dit i to hele måneder. Det er nok mange som ikke er klar over hvor mange som faktisk besøker pepperkakebyen, mener Solhaug.

Frist for innlevering

Hittil har hun delt ut mellom 300 og 350 kilo pepperkakedeig. Solhaug har imidlertid langt flere kilo deig hun ønsker å dele ut til ivrige bakere. Bakerne får i tillegg utdelt isoporplater til å sette mesterverkene sine på.

– Det som er viktig er at pepperkakehusene må være levert inn innen 23. november. Dersom husene kommer inn senere er det problematisk i forhold til at byen skal dekoreres med lys, glitter, kunstig snø, veier og innsjøer. Det er et arbeid jeg trenger en uke på. Jo fortere jeg får inn bidragene, jo bedre, stråler Solhaug.

P.S.: Folkebladet inviterer til pepperkakehus-konkurranse. Send inn ditt pepperkakehus-bilde på Instagram med taggen #fbpepperhus i perioden 23.-30. november.

1. premie: Julemat fra Coop Extra. Verdi: 1.000 kr.

2. premie: Julemat fra Coop Extra. Verdi: 500 kr.

3. premie: Lunsj for to på Byens Bistro. Verdi 400 kr.

(Folkebladet.no)

Tar kampen. Barnebygeneral Jan Tore Bakli, Linda Solhaug og daglig leder i Finnsnes Forum, Anders Berntsen, tenker ikke å la Tromsø få lov til å «slå» Finnsnes sin pepperkakeby. Foto: Privat