FINNSNES: 19-årige Mathias Tøllefsen rakk bare tre dager ferie etter avsluttet læretid før de ringte fra hurtigruteskipet Nordkapp og ville ha ham ombord igjen.

– Det viser vel at jeg har et godt resultat på fagprøven og at jeg må ha gjort noe riktig, sier Tøllefsen beskjedent.

Takker ikke nei

Han har ikke vært redd for å ta i ekstra tak ombord og jobbe ekstra i tillegg til læretida.

– Vi blir spurt om å jobbe ekstra og jeg er ikke typen til å takke nei. Jeg utnytter fritida til å opparbeide erfaring, forteller Tøllefsen.

Han synes lønna er grei med ei fagarbeiderlønn fordelt på to år. Tøllefsen har arbeidet som lærling i to år ombord i MS Nordkapp etter to år på videregående.

Styrmannsskolen

I slutten av august begynner han på teknisk fagskole i Tromsø med mål om å bli styrmann. Om det blir hurtigruta som arbeidsplass som styrmann vet han ikke.

– Hurtigruta er absolutt et godt alternativ, men er åpen for nye ting og opplevelser, forklarer 19-åringen.

Uansett er det sjøveien han har valgt etter å ha vokst opp i Botnhamn med en far som er fisker og havet som nabo.

Elsker havet

– Jeg har alltid elsket å være på havet og mast på pappa om å få være med og alltid fått ja. Jeg bare falt for havet og gjort et yrkesvalg jeg ikke kommer til å endre på, sier han.

Tøllefsen har satt stor pris mulighetene til å se nye steder og få nye opplevelser.

– Jeg har fått oppleve mye ved å spolere ei frivakt og vært med på utflukter. Hvis man er litt engasjert kan man være med på ganske mye, forteller han.

Fokus på læring

Han skryter veldig av hurtigruta som et godt alternativ som lærested og arbeidsplass.

– Hurtigruta er et godt valg med god fokus på opplæring. Det er også et godt sosialt miljø og får fort et godt nettverk og blir kjent med mye folk. Også er det ganske bra lønnsmessig, sier Tøllefsen.