TENNEVOLL: Lavangen kommune er den eneste Midt-Tromskommunen som kommer inn under samisk språkforvaltningsområde. Det gjør den sammen med ti andre kommuner fra Snåsa i Trøndelag i nordover.

Sammenlignet

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) måler norske kommuners attraktivitet og vekstkraft, basert på 18 ulike indikatorer som er knytta til arbeidsmarked, demografi, kompetanse, lokal bærekraft og kommunal attraktivitet.

De har sammenlignet alle kommunene i hele landet, og alle de samiske kommunene kommer svært dårlig ut i undersøkelsen.

Dårligst

En kommune vurderes som best, nest best, middels, nest dårligst eller dårligst. Lavangen kommune kom på 388. plass og er dermed i kategorien dårligst.

– De som kommer dårligst ut er innlandskommuner fordi de ikke har næringsliv som går godt. Kystkommunene stikker av med seieren på grunn av olje og havbruk, sier Einar Pedersen til NRK.

– Jeg kan ikke tenke meg at det er sammenheng mellom samiske kommuner og dårlige rangeringer. Men de samiske kommunene har høyere administrasjonskostnader fordi informasjonen skal ut på både samisk og norsk, og det kan slå negativt ut i denne undersøkelsen, sier NHOs regiondirektør Marit Helene Pedersen i Finnmark.

(Folkebladet.no)