FINNSNES: Den siste uken har havet flere steder i Midt-Troms hatt en klar, lys grønnaktig farge. Det er trolig den varme sommeren som har skylden.

Les også: Nå er det klart for en ny varmebølge

Alger

– Denne grønnaktige fargen er mest sannsynlig en indikator på store oppblomstringer av en algetype med navn Emiliania huxley, sier Padmini Dalpadado i Havforskingsinstituttet.

– Den grønne fargen på sjøen oppstår når sollyset reflekteres fra kalkplatene. Cellene er dekket med kalsiumskjell og algene kan forekomme i store konsentrasjoner, sier hun.

Ufarlig

Ifølge nettsiden til Havforskningsinstituttet, er oppblomstringen av planteplanktonet ufarlig. Ulempen med planktonoppblomstringen er at den gjøret havet uklart, og hindrer sikt for sjøpattedyr.

Havforskningsinstituttets nettsider kan opplyse om at de har gjort svært få observasjoner av sel eller hval i områder med mye Emiliania-alger. Det har også vært påstått ved flere anledninger at fisken blir borte når havet farges grønt.

Bildespesial: Se lesernes sommerbilder

Klimaendring?

Som nevnt kan oppblomstring av algen skje dersom havtemperaturen stiger. Havforskningsinstituttet skriver på sine nettsider at økt forekomst av store mengder Emiliania huxley kan indikere klimaendringer i Barentshavet og andre steder med kaldt vann.

Grønnfarging som resultat av Emiliania huxley ble for første gang registrert i 2001. Siden den gang har det forekommet ved flere anledninger, og det grønnaktige havet anses nå for å være et rimelig normalt sommerfenomen.

Man kan altså nye synet uten bekymring. Grønnfargen i sjøen, som flere har reagert på i løpet av uken er ufarlig, og er mest sannsynlig å se mange flere steder. Hvorvidt det forringer fiske i området er riktignok ukjent for Folkebladet.

(Folkebladet.no)

ALGE: Her er "synderen" - denne encellete algen er trolig årsaken til at sjøen er lysegrønn. Foto: Havforskningsinstituttet
SYDENFARGE: Grønt hav forbindes ofte med langt varmere strøk enn Midt-Troms. Foto: Trond Sandnes