Botnhamn: – Vi får folk over og ferga er brukbar, men det er synd at det står folk igjen, sier kaptein Tor-Kristian Larsen som arbeider sin tredje sommersesong på ferga over Malangen.

Larsen forteller at etter en rolig juni tok det av med trafikk i juli og at mange har benyttet seg av forbindelsen.

Flere ville reist

Han er sikker på at flere hadde reist med større en ferge. Kapteinen og mannskapet har ført full ferge fra Brensholmen til Botnhamn og er glade for at ingen ble stående igjen.

– Denne gangen fikk vi akkurat plass til alle bilene. Mange har en drøm om å reise denne ruta og med større ferge hadde nok enda flere reist, men mange faller bort fordi de ikke orker å stå i kø og deretter bli stående igjen, forteller Larsen.

Biler igjen

Selv om mange avstår fra å bruke ferga og velger å kjøre rundt innlandet blir det stående biler igjen på fergeleiene. Ifølge Larsen skjer det oftest på Kvaløysida, men skjer også i Botnhamn, særlig under søndagstrykket som kommer fra Senja.

– Alle har visst i alle år at det har stått folk igjen på fergeleiet, men dette er ikke noe rederiet kan gjøre noe med. Valg av størrelse er politisk og økonomisk styrt, sier Larsen.

Turister og ferierende utgjør en stor del av de reisende og spesielt en brukergruppe har økt. Bobilene blir sterkere og sterkere representert også på Malangsforbindelsen.

– Jeg mener bestemt at det har økt fra år til år med bobiler og i år har det tatt helt av, forteller kaptein Larsen.

Tro på helårsdrift

Larsen har tro på helårsdrift, men sier at Brensholmen ikke er det beste alternativet.

– Grunnelaget for helårsdrift finnes, men jeg skjønner at det handler om penger og mangel av penger. Jeg er overbevist om at det hadde reist masse folk også på vinteren, men helråsdrift er nok bare en drøm, tror Larsen.

– For vinterdrift står fergeleiet på Brensholmen feil vei og vinterstormene vil gi kanselleringer over Malangen, men ikke hvis ruta legges til Buvik. På vinterstid er Buvik det beste alternativet og bare halve veien. De millionene det koster å lage fergeleie i Buvik er bare en prikk i havet av det som brukes på samferdsel.