FINNSNES: Ikke nok med at sauen kan "beite" vekk flåtten, Kanskje renser den også flåtten for Borrelia.

– Sauen er jo også et vertsdyr for flåtten, så man kunne jo tenke seg at det ble mer flått med sau. Men det gjør det ikke. Det er dokumentert at det blir mindre flått i områder hvor sauen holder vegetasjonen nede, sier professor i biologi ved Universitetet i Oslo, Atle Mysterud til Nationen.

De siste årene har flåtten erobret områder lenger og lenger nord i landet og er ikke lenger fremmed i vår region.

Nå forskes det også på om sauen kan rense flåtten for borrelia. Det er dokumentert at flått som fester seg på hjort blir renset for borreliasmitte.

– Borreliabakterien greier seg ikke mot immunsystemet til hjortedyr. Når flåtten suger blod fra hjortedyr renses tarmsystemet til flåtten for Borrelia. Mye tyder på at sau kan ha samme effekt som hjorten. Det kan se ut som om sau er en ikke-kompetent vert for Borrelia. Dermed kan flått bli renset for eventuell smitte om den suger blod fra sau. Mye kan tyde på at flått som har sittet på sau derfor ikke bærer bakterien Borrelia med seg videre, sier professoren.

Ifølge Mysterud er ikke flåtten født med Borrelia, men blir smittet av smågnagere og fugl.

– Fugl og smågnagere er reservoarene av Borrelia. Flåtten har tre livsfaser, larve, nymfe og voksen. De blir født uten Borrelia, men går på smågnager tidlig i livet. Der kan de plukke opp smitte som de bringer videre til for eksempel mennesker seinere i livet, sier Mysterud.

(Folkebladet.no)