SKØELV: Når du har passerer krysset i Skøelv og fortsetter oppover Skøelvdalen, kan du på venstre hånd se noe du garantert ikke har sett på mange, mange år.

Der står det nemlig gode gammeldags hesjer, fulle av høy.

Fra Forsvaret

– Vi kjøpte plassen i 2005 og begynte å pusse opp i 2007 – 2008. Da hadde ikke gården vært i drift på over 50 år. Den gangen bodde vi Narvik og jeg jobba i Forsvaret i Bjerkvik. Jeg hadde faktisk en fartstid i Forsvaret på over 20 år, da jeg bestemte meg for å slutte der og begynne som fisker og bonde. Jeg følte Forsvaret hadde gitt med det de kunne og hadde trang til å prøve noe nytt, forteller Morten Refsaas.

Plassen han og kona Annika kjøpte, var garden Storvoll i Skøelvdalen og våningshuset er over 100 år gammelt.

Hesjer

– Det er første gangen vi hesjer på gården og vi valgte det fordi det var det eneste alternativet om vi skulle produsere høy selv. Du kan si at det er et prøveprosjekt, det er en rimelig måte å lage høy på, tidkrevende, men når man har muligheten, hvorfor ikke?

– Høyet er allerede solgt, for høy er faktisk en mangelvare. Det er det beste fôret for husdyrene om vinteren og særlig hestene setter stor pris på høy, legger han til.

– Det var jeg som var slåttejenta og når man hesjer skjønner man hvorfor hele familien måtte trø til i slåtten i gamle dager, forteller Annika Refsaas.

(Folkebladet.no)