FINNSNES: Jostein Kjærandsen jobber på Norges Arktiske Universitet i Tromsø. Han er spesialist på insekter og forteller at gresshopper ikke er så uvanlig i Nord-Norge som en kanskje kan tenke seg.

- Selv om jeg ikke helt klarer å se karakteren på ryggen, viser blidet en Fjellgresshoppe. De røde bakbeina er mer blå-aktige hos den andre aktuelle arten som heter Skoggresshoppe, presiserer han.

Seks arter i Nord

Arten som Smevik kom over er altså den vanligste i Nord-Norge siden den har mulighet til å tilpasse seg i kaldere strøk og i fjellet.

Det finnes i så måte til sammen seks arter som er tilpasset klimaet i Nord-Norge.

- Når en ser lenger sør finnes det flere og større gresshopper. Det er faktisk 40 arter som er kjent i Sør-Sverige, forteller han.

Ifølge Kjærandsen er det i Norge registrert 18 ulike gresshoppearter.

- De øker med varmen, spesielt i sør, sier han.

Første i år

Teorien til Kjærandsen er at gresshoppebestanden på Senja også har vokst i tråd med den gode sommervarmen den siste måneden.

- Blir det varmere nå over en periode, kan det også oppstå høyere populasjoner og arter som vanligvis holder til lenger sør, kan ta turen nordover, sier han.

- Kategoriseres de som skadeinsekter?

- Nei. Gresshoppene er ikke skadedyr, og de har heller ikke skadevirkning før det blir veldig store populasjoner, forteller han.

Kjærandsen opplyser at Folkebladet er de første som i år som tar kontakt med Norges Arktiske Universitet i Tromsø vedrørende funn av gresshoppe.

- Det er alltid interessant å få tilbakemeldinger hvis noen observerer slike insekter, siden det ikke finnes veldig mange funn fra før av, forteller han.

(Folkebladet.no)