Finnsnes: Gårseth Hov ble valgt til 2. vara til FpUs sentralstyre i mars og tenker at det må bli stilt større krav til dem som anskaffer seg kjæledyr.

– Det må være et krav at folk er skikket til å ha et kjæledyr. Sommeren er høysesong for å forlate dyrene for seg selv mens eierne drar på ferie, forteller hun.

Derfor er det for henne et kjempepluss at forslaget om dyrepoliti nå har gått gjennom.

– Forslaget har gått fra FpU, Fremskrittspartiet ungdomsparti , for nå å kanskje bli realisert, det er selvfølgelig en bra prosess, sier Gårseth Hov.

– En lang prosess

Hun ser at frivillige gjør en kjempejobb med å både berge og hjelpe dyr, men det er ifølge henne problematisk når politiets primæroppgave ikke omhandler dyrevelferd.

– Nå håper vi bare å få Høyre, Venstre og KrF med på dette, sier hun.

Gårseth Hov har vokst opp med hund, men eier i dag ei katt.

– Det er viktig med et dyreflink politi med myndighet til å bryte inn i hendelser, sier hun.

Selv ser hun for seg at dette skal organiseres med et militærpoliti som kan dyretrening. Altså en kombinasjon som gjør at en instans med politibakgrunn kan jobbe med dyr.

– Men det må være opp til fagfolk å ordne det, sier hun.

– Nedprioritert

I dag er det Mattilsynets oppgave å ta hånd om saker som har med dyr og dyrevelferd å gjøre.

– Hvis en situasjon går over til å handle om dyremishandling har ikke Mattilsynet mulighet til å gjøre noe, det er det bare politiet i dag som har, ifølge Gårseth Hov.

– Man ser i dag relasjoner mellom dyremishandling og annen mishandling, sier hun og presiserer:

– Det er rundt 300 rapporter årlig som omtaler dyremishandling. Kun 20 av disse blir tatt til rettsystemet. Det sier noe om nedprioriteten og kapasiteten Mattilsynet har, sier hun.

– I fokus

Gårseth Hov forteller at Frp deler det samme grunnleggende idealet som Dyrebeskyttelsen gjør.

– Vi er enige om at dyrenes rettigheter skal være i fokus, men et dyrepoliti bør ha politibakgrunn, slik at de kan forebygge hendelser, presiserer hun.

(Folkebladet.no)