Finnsnes: En 19-åring er i Senja Tingrett fradømt førerretten i to år etter at han kjørte med en alkoholpromille på 1,36 i blodet.

Mannen må også sone 17 dager i fengsel og betale en bot på 8.000 kroner - eller ytterligere femten dager i fengsel om han ikke betaler boten.

Passasjerer

Strekninga 19-åringen kjørte på er på 300-400 meter ifølge kjennelsen fra retten.

- Den korte strekninga er tillagt noe, dog begrensa, vekt i formildende retning, heter det i kjennelsen.

Det skal heller ikke ha oppstått noen konkrete faresituasjoner under den korte kjøreturen.  Imidlertid hadde den unge sjåføren fire passasjerer i bilen, noe som virker straffeskjerpende.

- Ved et trafikkuhell ville dermed de personelle skadene kunne blitt svært omfattende, heter det i kjennelsen.

Lavere bot

Det er vektlagt at mannen som er fratatt førerkortet sitt har gitt en uforbeholden tilståelse, slik at saka har blitt behandla som en tilståelsesdom - noe som letter arbeidet for påtalemyndigheten og domstolen.

- Ved utmålingen har retten sett til en dom i Borgarting lagmannsrett, der en person ble dømt til 21 dagers fengsel for å ha kjørt med en promille på 1,36 og så trukket fra fire dager for tilståelsen, heter det.

I tillegg får den 19 år gamle mannen en lavere bot enn det som vanligvis skal gis. Boten skal ifølge forarbeider til vegtrafikkloven og rettspraksis som utgangspunkt fastsettes til minimum 10.000 kroner.

- Retten har kommet til at siktede for øyeblikket og i overskuelig fremtid vil ha en svært lav inntekt, og kommet til at boten passende skal settes til kr. 10.000.

Trenger førerkort

Den dømte 19-åringen anførte at han trenger førerkort til daglig. Det har ikke blitt tillagt vekt i utmålingen av straffen.

- Å miste førerkortet vil for de fleste medføre at daglige gjøremål blir vanskelig å gjennomføre. Retten kan på bakgrunn av hans forklaring ikke se at hans behov for førerkort er noe større enn det vil være for folk flest. Retten finner derfor ikke å kunne fravike tapsforskriftens regler på dette punkt, heter det.

19-åringen må, etter å ha vært uten førerkort i to år, avlegge ny full førerprøve for å få tilbake førerkortet.

(Folkebladet.no)