Flere medier, inkludert Folkebladet.no som siterte TV 2, meldte tidligere fredag at mandag var pekt ut som en mulig dag for et terrorangrep i Norge. Dette avviser politiet fredag ettermiddag.

Styrka troverdighet

 Det er omkring ett døgn siden PST opplyste om en konkret terrortrussel mot Norge.

- PST har grunn til å tro at den gruppe personer har reist fra Syria med en målsettning om å gjennomføre terrorangrep i Vesten, sier analysesjef Jon Fitje Hoffmann til TV 2 og legger til at det ikke er klart hvor gruppa befinner seg nå.

Det ble også i samtalen mellom TV 2 og Fitje Hoffmann presisert at Norge konkret er nevnt og at PST nå arbeider med å avklare og verifisere den informasjonen.

- Troverdigheten i opplysningene er styrka, sier Fitje Hoffmann videre.

Politiet vil ha en løpende samtale med alle politimestere for å vurdere om ytterlige sikkerhetstiltak skal settes inn.

Statoil og Norway Cup har også øka sikkerheten.

Opprørsgrupper i Syria

Til TV 2 forteller Fitje Hoffmann at PST er veldig bekymra for personer som har reist fra Norge for å slutte seg til opprørsgrupper i Syria. Her står også tidsfaktoren sentralt for å finne ut hva dette egentlig dreier seg om.

- Det er bakgrunnen for at vi har sagt at dette kan være forestående. Men dette er informasjonen som kanskje også kan endre seg, så det er ikke sånn at denne trusselen har utløpsdato, sier han.

Ekstrem islamistisk gruppe

Det var torsdag morgen at offentligheten fikk vite at det foreligger en konkret og tidsavgrensa terrortrussel mot Norge. Det er fortsatt uvisst mot hvem eller hva som er målet, eller når dette skal skje.

PST mottok onsdag informasjon med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe rektruttert i Syria, som kan ha hensikt å gjennomføre en terrorhandling mot Norge.

Voksende trusler mot Norge

På pressekonferansen fortalte PST-sjef Benedicte Bjørland at det jobbes intenst for å få et med avklart trusselbilde.

- Det er en ikke-spesifikk, men troverdig trussel, sa hun.

Imidlertid mener PST at gruppa som antas å stå bak terrortrusselen har tilknytning til islamistiske miljøer i Syria. Tidligere i år ble det også kjent at terrortrusler mot Norge har vokst på grunn av en økt strøm av nordmenn som drar til Syria for å krige.

Al Qaida nevnte forøvrig også Norge som et særskilt mål i både 2003 og 2004. Årsaken til det stammer ifølge VG fra at Norge var godt representert i Afghanistan hvor terrorgruppa da hadde hovedbase.

Årvåkne

Regionlensmann Arnold Nilsen gikk torsdag etter offentligjøringen ut og fortalte at folk må forholde seg rolig, årvåkne, men samtidig ikke naive.

- Vi vil være synlig i området, og folk vil merke vårt nærvær, sa Nilsen i går.

Internasjonale flyplasser, togstasjoner, havner og grenseområder holder nå en væpna standard.

Politiet gikk i går også ut med informasjon om hvordan befolkninga skal forholde seg til trusselen.