SØRREISA: Vikadagen er årviss, og tanken bak  Midt-Troms museum sitt arrangement en er å gjenskape 1950- og 60-årenes aktivitet i Vika. Her var det både postekspedisjon, sjøflyhavn, meieri og forretninger og et yrende folkeliv. Onsdag formiddag kunne man igjen handle over disk, nyte kaffe — og gode historier fra en nær fortid. Ikke minst for de minste:

Sonja Westrheim, konservator ved Sør-Troms museum, fortalte fra og viste frem sin samling papirdukker under tittelen ”Før Barbie, så var det Lise. Papirdukkens historie”.

— De er en del av vår kulturhistorie som begynner å bli en 150 år. Noen har kanskje tatt vare på sine og har dem i en eske på loftet.

— Men det flotteste var da vi fikk amerikadukker, husker Westrheim.

Tålmodighet

I samlingen kan hun vise frem dukker fra både inn- og utland. Elisabeth Taylor og Sonie Henie, men også av våre egne kongelige: Kong Harald som guttunge, med bekledning for både ferie og oppdrag; prinsesse Astrid, Danmarks dronning Margrethe og Sveriges Kong Carl Gustaf.

— I den tiden stod alle papirdukkene i slik positur, med hendene i siden. Og det var jo så vanskelig å klippe rundt, smiler Westrheim — og viser frem de dukkene hun selv tegnet da hun var jente.

— Jeg var glad i å leke med papirdukker da jeg var unge, for jeg hadde ikke tålmodighet til å sy vanlige dukkeklær! Det var lettere å tegne, og så fikk du dem akkurat som du ville  ha dem, ler hun.

Biler

For de som hadde lyst til å klippe og lime selv, var det mer enn bare dukker: Kenneth Jakobsen (10) monterer sammen karosseriet til en rødfarget amerikaner. Museumspedagog Truls Nilsen gir en hånd med limtuben.

— Jeg synes det er artig med gamle ting. Da kan vi se hvordan det var før. Men nå er det jo litt mer moderne, mener Kenneth.

Båter

Bilene frister litt mer en papirdukkene, innrømmer han.

— Jeg har ikke sett slike dukker før. Det er jo litt spennende å sette dem sammen, men jeg tror ikke jeg ville ha lekt med dem, sier Kenneth.

Han viser frem slepebåten som han akkurat har montert. Av papir, den også.

— Båter er hobbyen min. Egentlig er det frimerker, men litt båter også, ler Kenneth.

(Folkebladet.no)

Konservator Sonja Westrheim viser frem en del av sin rikholdige samling papirdukker. Foto: Arne Ivar Hanssen