FINNSNES: Arbeidstilsynet var hyppig på tilsyn under vinterens fiske i den nordlige landsdelen. I en pressemelding skriver Arbeidstilsynet at dette er for blant annet å sjekke at sesongarbeidere har anstendige arbeidsvilkår, god sikkerhet og et godt arbeidsmiljø.

Grove brudd

24 av 29 tilsyn i vinter resulterte i til sammen 100 pålegg om mangler i arbeidsmiljøarbeidet eller overtredelser av arbeidsmiljøregelverket, skriver vol.no.

En tredjedel av virksomhetene brøt arbeidstidsbestemmelsene, noen med meget grove brudd, opplyser Arbeidstilsynet.

- Resultatet er nedslående og må ses i sammenheng med at en fjerdedel av de besøkte virksomhetene ikke var tilknyttet bedriftshelsetjeneste og/eller at daglig leder eller verneombud manglet lovpålagt opplæring i systematisk helse-, miljø og sikkerhetsarbeid (HMS). De mangler både kompetanse og verktøy for å drive et godt og systematisk HMS-arbeid, sier regiondirektør Truls Johannessen.

Så langt i år har det blitt meldt inn 12 arbeidsulykker med personskade i denne næringsgruppen i Nord-Norge. Dette er over dobbelt så mange som i hele 2013.

- Sesongarbeidere hadde enkelte arbeidsdager opp mot 20 timer og arbeidsuker helt opp til 94 timer. Samtidig ble det ikke utbetalt overtidstillegg. Dette er svært grove brudd og må sees på som sosial dumping, sier regiondirektør Truls Johannessen.

Tar lærdom

Arbeidstilsynet oppsummerer sesongen med at i den grad det har skjedd positive endringer i næringen fra sist år, så kommer det til s

Spesielt virksomheter som har hatt tilsyn i 2013 har etterspurt veiledning i år.yne først og fremst ved at virksomhetene har etterspurt veiledning, og da særlig omkring midlertidige ansettelser og arbeidstidsordninger.

(Folkebladet.no)