FINNSNES: Lenviklista la i forrige kommunestyremøte frem en rapport der de gikk gjennom 221 endringsmeldinger i forbindelse med bygginga av Distriktsmedisinsk senter (DMS).

Her hevder de å ha avdekka flere eksempler på dobbeltfakturering, på til sammen 1,3 millioner kroner.

Innrømmer

Nå innrømmer en av entreprenørene, Bjørn Bygg AS, å ha fakturert Lenvik kommune for nær 100.000 kroner mer enn det var grunnlag for.

Entreprenøren har rett og slett lagt på for mye merverdiavgift, populært kalt moms, i to tilfeller.

For mye moms

I begge tilfellene var grunnlaget for endringsmeldingen inkludert merverdiavgift, mens beløpene i endringsmeldingene ble brukt som grunnlag for merverdiavgift i selve endringsmeldingen. Dermed ble det merverdiavgift beregna på et for høyt beløp.

– Det er fakturert for mye moms i begge tilfeller. Momsen burde vært tatt ut, sier daglig leder i Bjørn Bygg, Arild Østgård.

Det var Kommunal rapport som omtalte saka først.

Kalte rapport tøv

Et annet eksempel fra Lenviklistas rapport, er at Bjørn Bygg har sendt kommunen en endringsmelding med faktura i forbindelse med et kjøkken bygd i rom B-08. Det er resepsjonen på DMS, ifølge Kommunal Rapport.

Kommunen har ifølge fakturaen betalt entreprenøren 23.488 kroner inkludert merverdiavgift for kjøkkenet. Problemet er at i resepsjonen finnes  det ikke kjøkken.

– Jeg har selv befart DMS Finnsnes, og kan forsikre om at det ikke er noe kjøkken i resepsjonen, sier Gunnar Johnsen i Lenviklista til Kommunal rapport.

Ordfører Geir-Inge Sivertsen (H) kalte rapporten for et sammensurium av udokumenterte påstander og tøv.

Kommunen ble i april dømt av klagenemda for offentlige anskaffelser (KOFA) til å betale et gebyr på 200.000 kroner for å ha brutt anskaffelsesreglene i forbindelse med byggingen av DMS, og er på verstingtoppen i KOFA-klager: http://www.folkebladet.no/nyheter/article9873337.ece

- Ikke kameraderi

Bjørn Byggs daglige er likevel ikke imponert over rapporten til Lenviklista.

– Det som irriterer meg, er hvordan faktaene brukes, nemlig til å insinuere at det har foregått noe galt. Men her er det ikke gjort forsøk på å kamuflere noe som helst. Det er gjort feil, og det framgår direkte av bilagene, sier Østgård til Kommunal rapport.

Rådmann Margrethe Hagerupsen ønsker ikke kommentere saka utover at det jobbes med å sjekke påstandene.

- Påstandene er fremmet på bakgrunn av dokumenter som Lenviklista har mottatt etter innsynskrav, uten at noen av disse er diskutert med eller verifisert av Lenvik kommune eller Bjørn Bygg, sier hun til Kommunal rapport.

(Folkebladet.no)