LØKSEBOTN: Bardudølen fisker etter hele elva i Løksebotn. Det har han gjort siden slutten av 60-tallet.

Bra fiske

Folkebladet traff han da han var i ferd med å prøve nedenfor gammelbrua, en kjent fiskeplass der fisken stopper.

- Hvordan har sesongen vært så langt?

- Det har vært bra. I forrige uke fikk jeg 7-8 sjøørret fra ett kilo til to og en halv kilo. Jeg har også fått et par sjørøyer i år. Nei, det har gått bra med fisk på elva. Vannstanden har også holdt seg ganske bra, forteller han.

Lunde forteller at han og kona har tatt over huset til hennes foreldre etter at de døde. Og de som har feriehus eller hytte får kjøpt sesongkort.

- Jeg kan gå i elva når jeg vil bortsett fra de fredningsbestemmelsene som gjelder. Så nå er det elva som styrer døgnrytmen min. Jeg traff Marit i 1968. Den gangen var jeg vant til å fiske i Barduelva. Jeg så på denne elva som nærmest som en bekk den gangen.

- Men en dag sto jeg og slengte på svaberget og fikk en fisk jeg ikke skjønte hva var. Svigerfar fortalte at jeg hadde fått ei sjørøye. Da tok det av for alvor. De gamle gubbene lærte meg opp. Jeg ble utrolig bitt av basillen og veldig glad i dette vassdraget. For meg er dette en perle på jord. Her har jeg hatt mange flotte opplevelser, sier han.

Lunde forteller om lus på fisken som blir tatt i år.

- Ja, til og med på sjørøya er det lus. Dette er jo en diskusjon vi har hatt i mange år i vassdraget. Men jeg kan huske i den tiden det var utrolig mye sjørøye her. Da var det ikke lus på fisken. Det er ingen tvil om at det er noe økologisk som skjer med røya, sier han.

Mye laks

Oppgangen av sjøørret i Salangselva er sein i år. Men campingplasseier Tor-Arne Chruickshank forteller om mye sjørøye og laks.

- Det er massevis av sjørøye og mye fin fisk. Den har også kommet opp i vannene. Og det blir tatt flere laks hver dag som blir satt ut igjen. Det er overraskende mye laks i elva, forteller han.

Om sjøørreten lar vente på seg forventer Chruickshank store mengder snart.

- Bør det vurderes å åpne for en kvote på laksen også?

- Ja, hvis dette fortsetter mener jeg en bør vurdere en forsiktig start på et laksefiske. Men det er jo opp til fylkesmann å avgjøre, sier han.

(Folkebladet.no)

trives: Dette er livet for fisker Roald Lunde fra Bardu. Han forteller om en god start på fiske i Løksebotn. I forrige uke landa han 7-8 sjøørret. Begge foto: Morten Dokka