FINNSNES: Gaupebestanden i Norge blir stadig mindre, viser en ny rapport fra Rovdata.

Nedgang

- For femte året på rad er det registrert en nedgang i antall gaupefamilier på landsbasi, skriver Rovdata i en pressemelding.

Før kvotejakta startet i år var det registrert 53,5 familiegrupper av gaupe i landet. Det er en nedgang på 5,5 familiegrupper fra samme tid i fjor.

– Siden bestandstoppen på 92 familiegrupper i 2009 og frem til i år har antall familiegrupper blitt redusert med 7-14 prosent hvert år. For andre året på rad ligger gaupebestanden også under det nasjonale bestandsmålet på 65 årlige ungekull, som ble fastsatt av Stortinget i 2004, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata på Rovdatas hjemmeside.

Størst i nord

Den største nedgangen er i region 7, som er Nordland, og region 8, som består av Troms og Finnmark. I Nordland er det påvist 6 færre familiegrupper siden i fjor og i Troms og Finnmark er det påvist 4,5 færre familiegrupper i samme periode, heter det på hjemmesiden.

– Årsakene til endringer i bestanden mellom år kan blant annet skyldes jakt, tilfeldige variasjoner i andelen hunngauper som får fram unger de enkelte år, eller at overvåkingen ikke har fanget opp alle familiegruppene i områdene, sier Kjørstad.

(Folkebladet.no)