FINNSNES: – Dessverre vet ikke alle at det de hiver i flammene kan være både helse- og miljøskadelig, sier administrerende direktør Tor-Helge Sørensen i Senja Avfall.

I ei pressemelding skriver selskapet at de fleste assosierer sankthansaften med store bål og god stemning.

Dekk og plast

Sørensen forteller at mange kaster miljøfarlig avfall på bålet når familie og venner samles til feiring.

- Både dekk, impregnert eller behandlet treverk, tekstiler, plastmøbler, madrasser og gamle båter finner veien til bålet. Dette er produkter som kan inneholde svært skadelige stoffer, og kan føre til alvorlige konsekvenser for både helse og miljø hvis de blir brent, advarer Sørensen.

Giftig røyk og aske

Når miljøfarlig avfall brennes kan stoffene som slippes ut både være skadelige i seg selv, eller de kan reagere med andre stoffer slik at det dannes en koktail av miljøgifter i røyken og asken fra bålet.

- Disse miljøgiftene kan blant annet føre til kreft, være hormonforstyrrende, og gjøre skade på nervesystem, arvestoffer, og reproduksjonsevne, advarer han.

Trykkimpregnert trevirke inneholder for eksempel arsén som omdannes til arsenikk når det blir brent.

– Må ikke brennes

Thomas Hartnik, seksjonsleder i Seksjon for avfall og grunnforurensning i Miljødirektoratet, understreker at slikt avfall ikke må brennes.

- Kun rent treverk skal på bålet. Mye avfall inneholder miljø- og helsefarlige stoffer. Nå det brennes dannes det giftige stoffer i røyken og asken fra bålet. Dette er ikke bra for menneskene rundt, og asken kan også havne i vannet i nærheten bålet hvor det kan gjøre skade på både mennesker dyr og natur, sier Hartnik.

Om man unngår miljøfarlig avfall på bålet, kan feiringen også bli enda hyggeligere for alle involverte.

(Folkebladet.no)

Administrerende direktør Tor-Helge Sørensen i Senja Avfall advarer mot å kaste "alt mulig" på sankthansbålet. Foto: privat