TENNEVOLL: - Det er mye penger som er brukt til kjøp av ny brannbil og den drar med seg flere ekstrakostnader som nytt førerkort til mannskaper og utvidelse av garasjen, sa ordføreren til politikerkollegene i formannskapet forrige mandag da han så forslaget til å slenge på nytt utstyr for 200.00 kroner.

Dermed måtte teknisk sjef Albert Pedersen inn på teppet og forklare hvorfor dette var nødvendig samt gi en oversikt over totalkostnadene til nybilen som ordføreren nylig har signert kontrakt på til den nette sum av kroner 2,3 millioner kroner.

Ladbart utstyr

- Frigjøringsutstyret vi har i dag er tungvint i bruk da vi er avhengig av strømaggregat og ledninger for at det skal virke. Dermed er det begrensa hvor langt unna bilen det kan brukes og det går med ekstra tid til å klargjøre dette i en skarp situasjon. Det nye utstyret er bedre og er elektrohydraulisk, og lades opp på batteri. Dermed kan det tas i bruk med en gang i en trafikkulykke om vi har behov for å frigjøre folk, fortalte Pedersen til formannskapet.

Han måtte videre redegjøre for kostnader som kommer ved å utvide garasjen slik at det blir plass til den nye bilen som har langt større vanntank enn den gamle fra 1984.

– Det vil gjøre brannvesenet mindre avhengig av å finne og koble på vannkummer før slukking kan starte, noe som betyr at muligheten for å bruke umiddelbar innsats også fra røykdykkere øker. Når vi kjøper ekstrautstyret inn med engang, får vi det til en meget god rabatt, sier Pedersen til alvorstunge, budsjettansvarlige politikere.

Nye sertifikat

- En utvidelse av garasjen er stipulert til totalt 90.000 kroner dersom vi gjør det sjøl med egne mannskaper, sier Pedersen.

Som om ikke det er nok vil en ny stor og tung brannbil bety at vanlig klasse B sertifikat ikke holder. Noen av mannskapene har i dag lov til å kjøre tung lastebil, men brannvesenet er nødt til å få flere utdannet på sertifikat for tunge kjøretøy, en kostnad alene på om lag 30.000 kroner pr sertifikat. For fem mann blir det ytterligere 150.000 kroner.

- Peis på, kjøp nytt, sier Victor Andberg, Ap.