FINNSNES: Ordfører Geir-Inge Sivertsen la til at saken tidligere har vært oppe i kommunestyret hvor den da ble nedstemt.

Tidligere ordfører i Lenvik, Martin Ness (Ap) understreka at han vil at ungdommer fra 16 år bør få stemme ved neste kommunestyrevalg.

- Vi har sett at AUF er veldig i bresjen for at de vil ha et ord med i laget i politiske beslutninger. Det er 20 kommuner som får denne muligheten, derfor skal vi være heldig hvis vi skal klare det,  fortalte han samtidig som han understreka at ingenting hadde vært bedre enn det.

- Tida er overmoden

Anne Grete Normann (Sp) la til at hun har ved tidligere anledninger stemt for vedtaket.

- Det er viktig at vi nå får bikka det knappe flertallet som er mot - til å bli for. Vi har gjort flere grep for å øke interessen, og vi har veldig mange politiske aktive ungdommer i Lenvik.

Ifølge henne er tiden nå overmoden og ungdommer fra 16 år bør få være med i ordningen.

- Et paradoks

Tonni Nylund (Frp) hadde i så måte en annen mening.

- Vi bør ikke delta i dette. Vi mener forsatt at vi må forholde oss til at kun ungdommer fra 18 år skal få stemme, kjøre bil og drikke alkohol. Jeg mener det er et paradoks når det i så måte ikke åpnes for endringer i valgbarhetsalderen, fortalte han.

Heidi Tove Olsen (lenviklista) slo tilbake og sa at dette er ei sak som er i tråd med at Finnsnes er en Barneby, og har lite å gjøre med sertifikat og kjøp av alkohol.

- Det er for oss i lenviklista naturlig at ungdommer fra 16 år skal få muligheten til å stemme ved neste kommunestyrevalg, samtidig som de får engasjere seg i en større politisk sammenheng, fortalte hun.

- Når vi ser på denne forsamlinga er det mange godt voksne mennesker i salen. Vi hadde hatt veldig godt av at 16-17-åringer kunne stemt inn noen litt yngre med friske mål og meninger, understreker Olsen.

- Får ikke påvirke

Katrine Boel Gregussen (Sv) fortalte at 16-åringer også betaler skatt, men får i dag ikke muligheten til å påvirke hva skatten skal brukes til.

- Ungdommene kan også i den alderen bli gravid, men de har ingen mulighet til å påvirke politikken vedrørende gratis prevensjon. Vi er for at ungdommene skal få stemmerett i en yngre alder, fortalte hun fra talerstolen.

Positivt vedtak

Kommunestyret vedtok til slutt med seks stemmer mot at ungdommer fra 16 år skal få lov til å stemme. I så måte er det ikke sikkert at Lenvik vil praktisere dette vedtaket.

- Et positivt vedtak medfører ikke automatisk at ungdommer i 17-årsalderen får stemme ved neste kommunestyrevalg. Kommunen må søke til Kommunal- og moderniseringsdepartementet om å få praktisere dette, fortalte ordføreren.

Forsøket gjelder kommunestyrevalget 2015, ikke fylkestingsvalget, og det åpnes ikke for endringer i valgbarhetsalderen som fortsatt vil være 18 år.

(Folkebladet.no)

Katrine Boel Gregussen (Sv) fortalte at 16-åringer også betaler skatt, men får i dag ikke muligheten til å påvirke hva skatten skal brukes til. Foto: Trond Sandnes