BARDUFOSS: 2. mai registrerte ettersøkskorpset og viltnemnda i Målselv den foreløpig siste døde elgen i Målselv. Tallet er komet opp i 56, men det stopper neppe der. Leder av viltnemnda, Jørn Larsen regner med at flere dyr vil bli funnet døde. Spesielt når elveisen tiner. Mandag ble det observert fire døde dyr som kom rekende langs elva.

– Men dette trenger ikke være elg vi ikke har registrert tidligere. Det kan være dyr som har gått gjennom isen og som vi har avlivet, men ikke turt dra ut på isen for å hente på grunn av sikkerheten. Det gjelder seks dyr som vi vet med sikkerhet. Men jeg tror nok at vi også kommer til å finne dyr som ikke er registrert tidligere når isen løsner langs hele elva. Spesielt der isen la seg sent kan dyr ha omkommet uten at vi har registrert det, sier Larsen.

Langt over fjoråret

Allerede er antall døde dyr langt over hele fjoråret, og ennå gjenstår de to verste månedene, november og desember, da trekkelgen kommer inn på ny. I hele fjor ble det registrert 44 døde dyr. Enten på grunn av påkjørsel, skader som følge av is eller som fallvilt (døde dyr uten påviselig årsak).

712 elg

Den omfattende elgtellingen som ble gjort i Målselv i begynnelsen av mars viste 712 elg i kommunen. På tross av utvidet jakt de to siste årene klarer man ikke få ned elgtallet i Målselv. 29 av de tildelte dyrene under den utvidede jakten i fjor ble ikke felt.

– Anbefalingen fra forskerhold er at elgbestanden bør ned med 20-25 prosent i hele Troms. Prosenttallet på sett elg per jeger per dag er i Målselv 0, 52. I andre nabokommuner er tallet 0, 87 og over 1. Derfor trenger vi hjelp fra våre nabokommuner for å få ned antallet. Vi vet at Sørreisa har vedtatt å redusere minstemålet. Lenvik er i ferd med å gjøre det samme. Vi har også utvidet jakt både i Målselv og Bardu og delvis i Lenvik, sier Larsen.

Til dem som mener Målselv bevisst holder elgtallet oppe for å kunne skyte mer dyr har Larsen følgende melding:

– Kvota er satt før trekkelgen kommer inn i kommunen. Vi har utvidet jakt etter at trekkelgen er kommet inn og vi ønsker å skyte mer elg i Målselv, men fylkeskommunen er ikke villig, Derfor er vi avhengig av hjelp fra våre nabokommuner, sier Larsen.

I neste uke avholder viltnemnda i Målselv er stort elgmøte for jegere og grunneiere i kommunen.

(Folkebladet.no)

Leder av viltnemnda, Jørn Larsen. Foto: Jan-Erik Bergstad