FINNSNES: Informasjonsleder ved Fagforbundet Geirmund Jor forteller at arbeidsgiverrollen avhenger litt av virksomheten en sitter i.

- I en kommunesektor er det en todelt bestemmelse. Rådmannen er den fungerende i forhold til de øvrige ansatte, men kommunestyret er rådmannens arbeidsgiver, forteller han.

- Så tidlig som mulig

Jor vil være forsiktig med å kommentere den konkrete tvist mellom rådmann Hagerupsen og Gunnar Johnsen.

- Hvis man som folkevalgt mener det har skjedd en feil mellom kommunestyret og rådmannen, skal man ta dette opp så tidlig som mulig og sørge for at en eventuell feil blir rettet opp raskt, forteller han.

I så måte sier Jor at det vanligste er å opptre i kraft av sitt parti, og ikke som enkeltmann i slike politiske saker.

- Det er uvesentlig hva en partipolitiker mener privat, og det er sjeldent at folk uttaler seg i kraft av seg selv, understreker han.

- Personalsak

På spørsmål om det var riktig av Johnsen å kommentere rådmannens stilling ved å insinuere rådmannen avtredelse, og at han kom til å stemme mot henne ved neste kommunestyremøte, vil Jor være forsiktig med å konkludere.

- Personalsaker i uansett virksomhet gjelder arbeidsmiljøloven, og det er regulert hva som er lov og ikke. Det er ikke fritt fram. Det finnes spilleregler for arbeidslivet også, sier han.

Rådmannen kan ifølge Jor forsvare og beskytte seg selv ved å gå gjennom kommunesentralforbundet, rådmannsforeningen eller andre relevante arbeidsforeninger.

- Hvis vedkommende er fagorganisert bør hun ta kontakt med de, sier Jor.

LES OGSÅ: – Jeg har det forferdelig tungt

Avslutningsvis understreker Jor igjen at på det generelle grunnlaget skal en politiker uttale seg på vegne av partiet.

- Da er det gruppeleder som går i bresjen, og ikke enkeltpersoner innad i gruppa. Også da ville saken vært gjennom en politisk behandling på forhånd, forteller han.

– Enstemmig

Tommy Sarnes, leder av Kontrollutvalget forteller at han ikke er interessert i å kommentere de påstandene som kommer mot Kontrollutvalget.

Kontrollutvalget i Lenvik representeres av Arbeiderpartiet, Høyre, SV, Lenviklista og Fremskrittspartiet.

- Vi jobber i et kollegium og er upolitiske i debattene i møtene. Vi drøfter saker og har som har enstemmighet i alle vedtak som er gjort, forteller han.

Løpende tilsyn

Kontrollutvalget har møter seks ganger i året og som oppgave å føre det løpende tilsyn og kontroll med den kommunale forvaltningen på vegne av kommunestyret.

- Det er kommunestyret som selv velger et kontrollutvalg, forteller Sarnes og legger til:

- Vi er valgt av kommunestyret og rapporterer til dem. De eier oss. De bør og kan bruke oss mye mer.

- Jeg satt i formannskapet i forrige periode, og vi hadde både møter med og uten rådmannen. Vi var alle enige i at forlengelsen av åremålet skulle ordføreren gå videre med, forteller han og legger til at det er et rent arbeidsuhell at det ikke ble tatt videre til kommunestyret.

(Folkebladet.no)

Tommy Sarnes som leder av Kontrollutvalget forteller at han ikke er interessert i å kommentere de påstandene som kommer mot Kontrollutvalget. Foto: Vidar Bjørkli