FINNSNES: Midlene går til det pågående overvåkingsprosjektet i vassdraget. I Nord-Norge er det bevilget totalt 7,9 millioner kroner siden fondet ble etablert i 2011. Hittil i år er det bevilget 2,3 millioner til fire prosjekter.

Flere av prosjektene har fått midler fra miljøfondet tidligere, og er derfor en videreføring fra tidligere år.

Gir resultater

Prosjektene omfatter overvåkning og uttak av oppdrettsfisk i utvalgte elver i Nordland, Troms og Finnmark.

- Undersøkelser som både forskerne og havbruksnæringen står bak dokumenterer at innslaget av rømt laks i elvene går ned. Dette er gledelig og viser at både arbeidet med bedre rømmingssikring og uttak av rømlinger gir resultater over tid, sier Roar Paulsen i Havbruksnæringens miljøfond i en pressemelding mandag.

Miljøfondet består av innsamlede midler fra havbruksselskapene og støtter elveeiere, andre villaksinteresser og kunnskapsmiljøer som søker om prosjektmidler for å ta ut rømt fisk og overvåkning av vassdrag. I prioriteringen legger fondet vekt på innspill fra blant annet fiskeri- og miljøforvaltningen.

I hovedsak tildeles det midler to ganger i året, i tillegg kan det bevilges midler utenom de ordinære søknadsrundene hvis situasjonen tilsier det. Det er regionale styringsgrupper i Nord-Norge, Midt-Norge og på Vestlandet, og i tillegg blir en tredjedel brukt til nasjonale tiltak.

Utrede metoder

Etter første søknadsrunde i 2014 er det bevilget 7,3 millioner kroner fra fondet, fordelt på nasjonale og regionale prosjekter. Havbruksnæringen har siden miljøløftet ble lansert i 2011 arbeidet med å utrede og finne metoder som kan spore rømt oppdrettslaks tilbake til eier.

Av de metoder som er utredet, er det bestemt å satse på naturens egne mineraler som avsettes i fiskeskjellene, også kalt geoelementer. Ved å etablere en database med analyseresultater fra skjell fra oppdrettslaks i settefiskanlegg og matfiskanlegg kan resultatene sammenlignes med analyser av skjell fra rømt oppdrettslaks.

Dette skal gjøre det mulig å spore den rømte fisken tilbake til havbruksselskapet som satte ut fisken. Metoden skal nå testes ut i stor skala. Fra miljøfondet nasjonalt er det bevilget 5 millioner til formålet i 2014 og 2015.

I tillegg vil prosjektet være delfinansiert av havbruksselskaper som deltar i utprøvingen. I tillegg vurderes det å gi midler til formidlingstiltak om hvordan en visuelt kan skille rømt laks og villaks.

(Folkebladet.no)