SKALAND: I fjor høst ble Kulturdepartementet gjort oppmerksom på at Skaland skole i Berg kommune var solgt, og at det spillemiddelfinansierte bassenget var stengt. Dermed så departementet seg nødt til å kreve spillemidlene kommunen var tildelt til bassenget i 2003 - 550. 000 kroner - tilbakebetalt.

– Salget og stengningen av bassenget er tidligere ukjent for departementet, og det er ikke gitt forhåndssamtykke til salg og stengning, heter det i et brev fra Kulturdepartementet i september i fjor,

Et vilkår for å motta spillemidler er nemlig at idrettsanlegget skal holdes åpent for publikum i 40 år.

Endra forutsetninger

Departementets vedtak om tilbakebetaling av spillemidler er påklaget av Berg kommune. I klagen forklarer rådmann Bjørn Fredriksen og oppvekst- og kulturleder Jorid Meyer hvordan forutsetningene for skoledrift har endret seg i Berg kommune etter 2004.

– I 2004 ble vei gjennom kommunen åpnet, og vi kunne lettere samhandle i kommunen. I finansieringen til denne internveien lå det føringer for endringer i strukturene kommunen hadde. Det vil si at det skulle bli bare en skole ut fra det elevtallet kommunen hadde, heter det i klagen.

Uant

Skaland skole ble lagt ned i 2009. Videre ble skolebygget solgt til Berg montessoriskole.

– I prisessen rundt salget og oppstart av montessoriskolen, har ikke Berg kommune vært klar over ringvirkningene, forklarer Fredriksen og Meyer rundt det faktum at det aldri ble gjort noen avtale om videre drift av bassenget.

De ber departementet om råd, og ber om at Berg kommune skal slippe å betale tilbake spillemidlene.

Med bakgrunn i klagen til Berg kommune, samt telefonsamtaler vedrørende situasjonen, er det i et fersk brev fra Kultirdepartementet opplyst at det i denne saken kan foreligge omstendigheter som tilsier at krav om tilbakebetaling av spillemidler kan fravikes.

– Derfor ber departementet kommunen om ytterligere å redegjøre for de konkrete omstendighetene som ledet til stengning og salg av det delvis spillemiddelfinansierte svømmebassenget. Blant annet om veibygging som medførte at bassenget i tid er blittl liggende kort unna kommunen andre svømmebasseng,heter det i brevet fra departementet.

(Folkebladet.no)