GRYLLEFJORD: Implenia Norge AS fremsatte sitt sluttkrav på 148 millioner kroner på tampen av fjoråret. Et krav som var 23,6 millioner kroner høyere enn den opprinnelige kontraktssummen på 124,4 millioner kroner.

Byggeledelsen i Troms fylkeskommune på sin side tilbydde entreprenøren 112,2 millioner kroner for utbygginga av Gryllefjordbrua. Her var et døgnmulktkrav på knappe sju millioner kroner tatt med i regnestykket.

– Liten vilje

Det vil si at avstanden mellom entreprenørens krav og fylkeskommunens tilbud er omlag 36 millioner kroner.

I et brev til fylkeskommunen opplyser administrerende direktør i Implenia Norge AS, Petter Vistes, at det har vært avholdt to møter med byggeledelsen for å forsøke å finne løsninger. Dog med marginal fremgang.

– Dette har for øvrig vært vårt inntrykk i hele byggeperioden, der det har vært svært liten vilje til å imøtegå og diskutere realiteten i våre krav. Dette kan illustreres gjennom at vi kun har fått godkjent under en prosent av tillegg og endringer, skriver Vistes.

Han påpeker også at de fra Implenia oppfatter at fylkeskommunens byggeledelse har vært mer fokusert på å posisjonere seg i forhold til en eventuell rettssak i stedet for å søke avklaringer og løsninger.

Varsler stevning

Nå varsler Implenia at de vil ta ut stevning for å få utbetalt sine krav fra fylkeskommunen.

– Dersom fylkeskommunen mot formodning åpner for å imøtekomme mesteparten av våre krav samt frafalle døgnmulktkravet, vil vi stoppe denne prosessen, skriver Vistes.

Han beklager for øvrig situasjonen, og opplyser at dette er første gang på ti år at Implenia tar ut stevning mot noen av sine kunder.

Regionvegsjef Torbjørn Naimak i Statens Vegvesen opplyser at Implenias varsel om stevning ikke trenger bety rettssak.

– Her har entreprenøren varslet at de er uenig om oppgjøret, noe som ikke er uvanlig. Det har de siste årene vært en økende tendens med tilspissing og diskusjoner om forholdsvis store beløp i slutten av et sånt anbud som dette. Utgangspunktet vårt er å forsøke å komme til en løsning uten at saken havner i rettsapparatet, sier Naimak.

(Folkebladet.no)