SKALAND: Kommunestyret i yttersidakommunen har gitt sin velsignelse til en tredelt strategiplan. Strategiplanen går kort ut på kommunal utleiegaranti av boliger for vanskeligstilte, kjøp av tre boliger og oppkjøp av eiendomsmassen til Berg boligselskap.

– En offensiv satsning på boliger er eneste farbare veien for å få utvikling i kommunen, mener ordfører Guttorm Nergård.

Flyktningproblematikk

– Leiemarkedet er nå fullstendig sprengt. Hovedårsaken til dette er en meget ekspansiv bosetningspolitikk for flyktninger, står det i saksutredninga til rådmannen.

En offensiv boligsatsning blir med andre ord avgjørende for kommunens evne til å bosette flyktningene de har vedtatt å ta inn. I 2013 økte budsjettet med sju millioner kroner, hvor mesteparten var tilknytta bosettingsvedtaket for flyktninger. Videre ser man næringslivet i Berg sliter med å finne husly for sine ansatte.

Langvarig problem

Kommunen har hatt en langvarig satsning på å gjøre et større antall boliger tilgjengelig, uten at satsninga har fått bukt med knappheten.

– Det har vært satt fokus på boligbygging og utviklingen av et fungerende boligmarket i en serie av kommunestyrer, uten at noe særlig har skjedd. Prisnivået for nybygg har eskalert i løpet av årene og det er intet fornuftig forhold mellom byggekostnader og annenhåndsverdi, utreder rådmannen videre, før beskriver dette som en veldig ond sirkel.

Tror på løsning

– Boligknappheten har vi jobba med i en årrekke, og nå har vi kommet så langt at vi har kunnet bygge hus. Vi har en offensiv satsnings på offentlig privat samarbeid (OPS), Kommunen garanterer for halvparten av privat boligbygging på inntil 15 boliger. Dette er ikke så mye vi vil trenge, men vi må begynne en plass. Det virker som Berg er en attraktiv kommune å flytte til, derfor må det legges til rette. Vi får se om dette er samfunnsøkonomisk gunstig, men ordninger fra husbanken demper ikke på muligheten. Uansett trenger vi disse boligene. Folk står i kø for å komme til oss, forteller Nergård.

Selv om lang tids fokus på boligsektoren ikke har resultert i tilstrekkelig vekst i boligmarkedet, er ordføreren optimist.

– Jeg ser ikke mørkt på framtida, og er glad for vedtaket, som viser vi er på offensiven, avslutter ordføreren.