SJØVEGAN: – Her er synderen, sier IKT-konsulent Viggo Hansen og viser fram maskindelen som på fjerde døgnet har slått ut vitale datasystemer i de tre kommunene Salangen, Gratangen og Lavangen.

Dermed har legekontorene måtte flytte sine virksomheter til legevakta i Bardu. Økonomisystemer og saksbehandling har også ligget nede.

Natt til fredag var havariet et faktum, og etter et iherdig søk fra to ansatte på dataavdelinga i Salangen ble feilen funnet søndag.

Ny del var ikke lagervare og måtte flys inn til Evenes fra Danmark, og nå er de ansatte i full gang med feilretting og hente inn data fra back-up.

Til over påske

– Det var en styringsenhet som sender data til lagring som havarerte, noe som tok tid å finne ut av, sier IKT-konsulent Hansen.

Han kan ikke garantere at data ikke er gått tapt. Når påsken er over, regner Hansen med at publikum vil møte normal drift i de berørte kommunene.

Roser de ansatte

– Jeg vil gjerne få berømme de ansatte for å ha løst problemene underveis på en fleksibel måte, forteller den nytilsatte administrasjonssjefen i Salangen, Frode Skuggedal.

Han hevder at publikum stort sett har møtt normal drift i de berørte kommunene. Uten at lederne har måtte finne løsninger, har ansatte kommet opp med måter å jobbe på som har fungert. Henvendelser til lege gjøres via legevakta i Bardu og vil ventelig måtte fungere til over påske.

Skuggedal roser også de ansatte på IKT- siden og spesielt Viggo Hansen for sin innsats for å finne og rette feilen.

– Dette viser at selv om vi er sårbare når datasystemene slås helt ut, så finner vi gode løsninger på de utfordringer som oppstår, mener Skuggedal.

Datagjennomgang

– Hva med beredskapen og drifta når datasystemene ligger nede i døgnvis?

– Fylkesmannen er rutinemessig informert om situasjonen, men det er krevende å finne en slik feil fort. Vi får ta en evaluering med leverandøren etterpå og finne ut hva som kan gjøres for å unngå en slik situasjon igjen. Vi var nok litt heldige at en så massiv feil inntraff inn mot den stille uke, slår Skuggedal fast.

(Folkebladet.no)