HÅKAVIK: Den forfalne telelinja står og henger like ved en sti som går mellom Håkavika og Dalen i Salangen kommune. Hermod Larsen har fulgt med linja i flere år, og registrerer nå at stolpene ser stadig mer falleferdige ut.

– Linja var i sin tid eid av Televerket. Omlag halvparten av linja er blitt fjernet, men det ser imidlertid ut som den delen som står i et litt vanskelig terreng er blitt stående igjen, sier Svendsen.

Han forklarer hvordan den ene stolpen i dag står oppreist kun som en følge av at den støttes opp av et tre. I tillegg soper gamle stålstrenger fra stolpene og ned i bakken.

Fare for folk og fe

– Tror du linja kan være farlig?

– Det er klart at dyr, spesielt elg og rein, fort kan gå seg fast i strengene og rett og slett omkomme. Selv om dette er midt i et attraktivt turområde, tror jeg ikke faren er overhengende for folk som ferdes der. En viss fare er det likevel, mener Svendsen.

Han mener uansett at den forfalne telelinja er forsøpling, og også av den grunn bør fjernes.

– Det beste hadde vært å få stålstrengene fjernet, noe jeg faktisk også tror kan gjøres manuelt uten bruk av maskiner. Stolpene er allerede halvråtne, så det eneste man trenger å gjøre er å skjære de ned, mener Svendsen.

I samme slengen mener han at det bør ryddes opp i en gammel sjøkabel som i dag ligger til sjenanse i fjæra i Håkavika.

– Televerket gjorde nok en veldig dårlig jobb ettersom sjøkabelen ikke ble gravd ned på stranda. Dermed lå den og ble vasket mot steinene, noe som gjorde at den rett og slett ble ubrukbar.

Telenors ansvar

Svendsen mener at det er Telenor som må komme inn og rydde opp i den forfalne telelinja og sjøkabelen.

– Det var Telenor som overtok linjenettet og dermed er ansvarlig. Dette fikk i alle fall jeg beskjed om da jeg henvendte meg til miljøvernavdelinga til Fylkesmannen i Troms, sier Svendsen.

Han tok opp situasjonen med både fylkesmannen og Telenor allerede i 2009 uten at det ga noe resultat.

– Har du henvendt deg flere ganger til Telenor?

– Nei, jeg har ikke pushet så veldig på. Som privatperson er det vanskelig å gjøre så mye, sier Svendsen.

(Folkebladet.no)