TENNEVOLL: - Heldigvisrakk vi å kjøre lønn til de ansatte bare ei halv time før serveren vår gikk nednatt til fredag. Ellers ville ingen fått penger på konto til påske, sierrådmannen i Lavangen Erling Hanssen. I tillegg er alt av epost, økonomisystemersamt saksbehandling gått i svart og ikke mulig å drifte.

Ikke fare for liv og helse

- Vi harhatt et møte med de ansatte og lederne om situasjonen og kommet fram til at detså langt ikke er fare for liv og helse. Men legekontoret har vi måtte stenge oghenviser nå folk til Legevakten i Bardu for vanlig medisinsk faglige tjenester,både i Salangen og Lavangen. To leger er sendt til Bardu for å bistå medlegetjenester da man regner med et større trykk på legevakta. Det er ikke muligå drifte legekontoret på vanlig måte når alt av data er nede. Man får ikkedriftet prøvetaking, skrevet ut resepter og legene kan heller ikke lesejournalene noe som er helt nødvendig for vanlige konsultasjoner, forteller enoppgitt rådmann Erling Hanssen i Lavangen. Det vurderes å sende legesekretærertil Bardu dersom behovet oppstår.

I verstefall vil folk i Lavangen og Salangen måtte henvende seg til legevakta i Bardutil over påske. Fortløpende vurderinger av situasjonen blir gjort oginformasjon til publikum gitt via media.

Til over påske?

Leverandørenav datatjenester har på tredje døgnet ikke klart å løse problemene og man håperå være i ordinær drift etter påske.

- I kveldkommer det en ny dataserver med flyfrakt til Salangen der serverne våre står.Men siden de ikke har funnet ut av feilen ennå, vil det ta tid å kopiere altover på den nye serveren. Data kan ha godt tapt i følge de som jobber medfeilrettinga, forteller Hanssen

- Hvordan kan dette skje og børsystemene forbedres?

- Det spørsmålet stiller vi oss nå til leverandøren. Av beredskapshensynmå vi ha en total gjennomgang av hva som har skjedd. Vi kan ikke akseptere åvære uten datasystemer så lenge som dette, sier rådmann Hanssen i Lavangen.

I SVART: Ass. Rådmann Ingrid Hammer og rådmann Erling Hanssen i Lavangen har vært uten datadrift og måtte stenge legekontoret sannsynligvis til over påske. Pasienter må til Legevakta i Bardu. Foto: Ulf Antonsen