Etter å ha samarbeidet i 27 år om å drive fiskebåtrederi, går brødrene Sigvald (57) og Trond Berntsen (48) i Fjordgård hver sin vei.

Trond Berntsen har solgt ut sin halvpart i fiskebåtrederiet Segla AS i Fjordgård, og i stedet kjøpt seg inn i fiskebåtrederiet Oddvar Nes AS i Botnhamn.

- Vi hadde ulikt syn på hvordan vi skulle drive Segla videre. Da vi ikke greide å bli enige, fant vi ut at det beste var å skille lag. Vi har vært opptatt av å ikke sette arbeidsplassene i spill, sier Trond Berntsen.

- Hva var dere uenige om?

- Det ønsker jeg ikke å gå i detaljer om. Men det er ingen dramatikk i saka, svarer Berntsen.

En tredjedel

Han har kjøpt seg inn i Oddvar Nes AS med en tredjedel eierpost. Rederiet driver snurrevad-/notfartøyet "Lise Beate". De andre eierne i rederiet er Aksel Hansen AS og Oddvar Nes.

- Hvorfor valgte du å inngå partnerskap med Oddvar Nes AS?

- Det er et tilsvarende rederi, og vi har et mer sammenfallende syn på hvordan vi skal stille oss i framtida for å være med i næringa.

Heller ikke Sigvald Berntsen vil svare konkret på årsaken til at han og broren skiller lag.

- Det spørsmålet må du rette til Trond, svarer Sigvald Berntsen, som bekrefter at han nå alene eier 100 prosent av Segla AS.

Solide overskudd

De to Fjordgård-brødrene har samarbeidet om å drive fiskebåtrederi helt siden 1987, først med båtene "Sundskjær" og "Trondskjær". I 2003 fikk de bygget "Segla", et 90-fots kombinasjonsfartøy for not og snurrevad. Båten er senere blitt forlenget til 120 fot. Brødrene har driftet den med solid overskudd i alle år. I 2011 fisket de for 30 millioner kroner og hadde et overskudd før skatt på 7 millioner kroner. Året etter, i 2012, fisket de for 27,6 millioner kroner og hadde et overskudd før skatt på 7,7 millioner kroner.

Med tilhørende kvoter av torsk og sild representerer rederiet enorme verdier.

- Har det av den grunn vært en vanskelig transaksjon?

- Slike transaksjoner er alltid vanskelige, både av hensyn til å vurdere verdier og skattemessig, sier Trond Berntsen.

"Lise Beate" ble bygget ved samme verft som "Segla" i 2003. De to båtene er identiske. Også "Lise Beate" er blitt forlenget til 120 fot.

(Folkebladet.no)

Trond Berntsen har valgt å trekke seg ut av samarbeidet med broren, Sigvald. Foto: Vidar Bjørkli
Sigvald Berntsen eier nå alene 100 prosent av kombinasjonsfartøyet Segla. Foto: Vidar Bjørkli