FINNSNES: Gjennomførte og pågående kartlegginger i regiav Norges geologiske undersøkelse (NGU) viser at vi i Nord-Norge har storeforekomster av viktige mineraler. Noen av disse er også unike iverdenssammenheng, skriver Profilgruppa i ei pressemelding onsdag.

- Fremste eksempel

– Torsdag 10. april drar Profilgruppa påbedriftsbesøk til vår regions fremste eksempel på bergindustri, SkalandGraphite AS. Grafittverket har historie helt tilbake til 1917, med gruvedriftog foredling av grafitt. På Skaland gjennomfører Profilgruppa også et temamøtemed overskrifta Mineralnæringa i nord - store muligheter også for Senja,Midt-Troms og Troms, opplyser programansvarlig Linda Lien i Profilgruppa.

Sentrale innledere i møtet på Skaland torsdag ettermiddag er åpent for medlemmene, vil være:

  • Administrerendedirektør Skaland Graphite AS, Trond Abelsen

  • ProsjektlederMineralressurser i Nord-Norge, NGU, Jan SverreSandstad

  • Statskog v/ regionleder Kåre Rasmussen og næringskonsulent Tom Rune Eliseussen

  • Administrerendedirektør i gruveselskapet Nussir AS, ØysteinRushfeldt

  • Prosjektdirektørfor gruver Leonard Nilsen & Sønner, MalvinNilsen

2.500 milliarder

NGU har beregnet at norske kjente og undersøkte mineralforekomstermed dagens priser har en verdi på anslagsvis 2.500 milliarder kroner.

I Norge harvi kartlagt mineralforekomster i 15 prosent av landet, mens Sverige og Finland harkartlagt henholdsvis 90 og 100 prosent, opllyser Profilgruppa.

Regjeringen har bevilget 100 millioner kroner over fireår for å kartlegge mineralressursene i Nord-Norge (MINN-prosjektet 2011- 2014)mens Sverige og Finland nå utvikler sin gruvenæring gjennom milliardsatsing.

(Folkebladet.no)