SJØVEGAN: Selskapene inviterer også andre selskaper i landsdelen til å delta.

Inviterer flere

DNA-sporingen kan ikke bare skille oppdrettsfisk fra villfisk. En kan også få viktig informasjon om opprinnelse til feilvandra villaks og etterkommere etter rømt oppdrettslaks.

– Jo flere som er med på dette jo bedre. Vi har også snakka med flere aktører om å delta, sier konsernsjef Jon Hindar i Cermaq til Folkebladet.

Hindar ønsker ikke å gå ut med kostnadene med ordningen.

– Men blir det dyrt for de som eventuelt ønsker å være med i Nord-Norge?

– Det er litt vanskelig for meg å svare på for andre, men vi oppfatter ikke at kostnadene er en begrensning. Det er ikke snakk om investeringer, men om en stykkpris for merking. Men det er avhengig av at en har en god logistikk, svarer han.

– Mitt poeng er at dette er noe samfunnet ønsker at skal skje. Ikke minst at vi på en sikker måte kan skille mellom oppdrettslaks og villaks. Og det er en sikker metode der ansvarlig oppdretter blir ansvarliggjort ved rømming, samtidig som vi slipper at noen blir mistenkeliggjort, sier han.

Interesserte

Allerede fra førstkommende rognsesong vil det bli tatt vevsprøver av alle foreldre til rogn som blir levert fra og med oktober 2014.

– Selvfølgelig er vi interessert i dette. Men vil se nærmere på det først, sier Ken Rune Bekkeli i Salaks AS til Folkebladet.

– Dersom det nå er funnet teknologi som er fiskevelferdsmessig og kostnadsmessig akseptabel er jeg sikker på at det blir tatt i bruk i hele næringa. Flott at noen firma går foran, men dette har vært drøftet i mange år i næringa og alle ønsker sporing velkommen. Hittil har ikke teknologien vært god nok, sier Egil Johansen i Nord Senja Laks AS.

– Dette er jo selskaper med større ressurser enn vi. Men dette er absolutt interessant og vi kommer til å følge med. Vi får la dem kjøre det i gang først, så får vi se på resultatene, sier Roy Alapnes i Flakstadvåg Laks AS.

(Folkebladet.no)